Zvaničnik SZO: Evropi preti treći talas pandemije

CIRIH –

Specijalni predstavnik Svetske zdravstvene organizacije ( WH O) za kovid-19 predvideo je treći talas pandemije u Evropi početkom 2021. godine ako vlade ponove neuspeh da učine sve što je bilo neophodno u sprečavanju drugog talasa, javlja Rojters.

„Sada imamo drugi talas. Nisu izgradili potrebnu infrastrukturu tokom letnjih meseci nakon što su prvi talas zaraze stavili pod kontrolu. Ne izgrade li neophodnu infrastrukturu, imaćemo treći talas početkom sledeće godine“, upozorio je predstavnik SZO David Nabaro u intervjuu švajcarskim medijima.

szo, svetska, zdravstvena, organizacija, who

EPA (Laurent Gilleron)

Rojters podseća da je Evropa nakratko imala pad stope zaraženih, ali se zaraza ponovno proširila, a Nemačka i Francuska su u subotu registrovale porast broja novozaraženih za 33.000, Švajcarska i Austrija imaju hiljade slučajeva dnevno, dok je Turska prijavila dosad rekordan broj zaraženih na dnevnom nivou – 5.532.

Nabaro je u svom upozorenju o trećem talasu izdvojio potez Švajcarske da dozvoli skijanje, uz obavezno nošenjem maski u gondolama i na žičarama, dok su ostale alpske zemlje zatvorile skijališta.

Zvaničnik SZO ocenio je da bi Švajcarska mogla dostići „veoma visok nivo obolelih i umrlih“.

„Jednom kad stope zaraza padnu, a pašće, tada možemo biti slobodni koliko hoćemo. Ali sada? Treba li otvarati skijališta? Pod kojim uslovima?“, poručio je Nabaro za švajcarski list Zoro Trunzeitung, prenosi Rojters.

Nabaro je pohvalio odgovore azijskih zemalja poput Južne Koreje, ocenivši da su se „ljudi potpuno angažovali“ i „prihvatili ponašanje koje otežava širenje virusa“.

„Održavaju razmak, nose maske, izoluju se kad su bolesni, peru ruke i lice. Štite najugroženije grupe“, rekao je zvaničnik SZO, ocenivši da „reakcija Evrope nije bila potpuna“.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*