POTPISAN PROTOKOL ZA USPOSTAVLJANJE KOL CENTRA ZA BESPLATNU PRAVNU POMOĆ

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić i predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac potpisali su Protokol o razmeni podataka u postupku upućivanja na advokate radi pružanja besplatne pravne pomoći, kojim je predviđeno uspostavljanje Kol centra za besplatnu pravnu pomoć.

Protokol je potpisan na svečanoj akademiji koju je ta komora organizovala u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom 158. godišnjice advokature u Srbiji i  „Dana advokature Srbije“.

Ilić je istakao da je uspostavljanje efikasnog sistema besplatne pravne pomoći bio jedan od značajnijih aspekata saradnje advokature i Ministarstva pravde u proteklom periodu.

VLADA SRBIJE

Podsećajući da je primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći počela 1. oktobra 2019. godine, Ilić je naveo da podaci koje su do sada jedinice lokalne uprave dostavile Ministarstvu pokazuju da je sistem besplatne pravne pomoći počeo da funkcioniše u praksi.

On je dodao da su tokom dosadašnje primene tog zakona ovlašćena lica u jedinicama lokalne uprave upućivala na advokate pozivanjem Advokatske komore Srbije i da će ta procedura biti značajno pojednostavljena uspostavljanjem Kol centra te komore.

Ilić je naglasio da će Kol centar biti posebno značajan u pogledu efikasnog prikupljanja statističkih podataka za izveštavanje i za nadzor Komore nad funkcionisanjem sistema besplatne pravne pomoći.

Imajući u vidu značaj jednakog pristupa pravdi za sve građane, a naročito za pripadnike ranjivih, odnosno osetljivih društvenih grupa, želim da naglasim koliko je važna kontinuirana saradnja advokature i Ministarstva pravde u ovoj oblasti“, rekao je državni sekretar.

Gostiljac je naveo da je ustapostavljanje Kol centra za besplatnu pravnu pomoć još jedan zajednički uspeh Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde, budući da već funkcioniše Kol centar za postavljanje branilaca po službenoj dužnosti.

On je istakao da je dokaz dobre saradnje i uvođenje novog krivičnog dela napad na advokate, kao i donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Ima još mnogo stvari koje ne bismo uspeli da učinimo da Ministarstvo u nekim vrlo važnim trenucima nije  pokazalo sluha za naše potrebe i zahteve“, naglasio je Gostiljac.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*