18. Krajiški crkveno-narodni Svesrpski sabor „Krušedolska zvona 2024“

Udruženje Srba iz Hrvatske zajedno sa Asocijacijom izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Zavičajnim klubom Slavonija iz Inđije i Eparhijom Sremskom organizuju u subotu, 25. maja 2024. godine tradicionalnu manifestaciju 18. Krajiški crkveno – narodni Svesrpski sabor „Krušedolska zvona“ kod manastira Krušedol na Fruškoj gori.

U manastirskoj crkvi Blagoveštenja Presvete Bogorodice, liturgiju i parastos za sve Srbe koji su poginuli i nestali tokom XX vijeka s početkom u 9.30 sati služiće vladika sremski Vasilije sa sveštenstvom sremske eparhije. Poslije trpeze ljubavi u manastirskoj blagavaonici, na pozornici ispred manastira održaće se prigodan kulturno – umetnički program.

Program predstavlja smotra duha i narodnog stvaralaštva izvornih muških i ženskih pevačkih grupa i više KUD-a koja čuvaju i neguju običaje, folklor i tradiciju zavičaja. U programu osim glumaca i pesnika učestvovaće i više izvornih pevačkih grupa i KUD-a sa područja Republike Srpske.

Već sada je ostvarena naša ranija zamisao da ovo saborovanje preraste u Svesrpski sabor kako bi pokazali zajedništvo i sačuvali sećanje na zavičaj i našu bogatu istoriju.

Na ovogodišnji Sabor osim izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH i njihovih prijatelja iz Srbije, očekuje se dolazak naših sunarodnika iz zemalja u regionu kao i iz dijaspore.

Radi velikog interesa organizatori će uložiti napor da se obezbedi prevoz za sve izbegle i prognane koji nemaju drugog načina da prisustvuju ovom druženju.

Zainteresovani se mogu prijaviti na telefon Udruženja Srba iz Hrvatske – broj: 011/3231 994.

Finansijski, tehnički i organizaciono i ove godine sabor je podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

PROMO

 

 

 

IZVOR:BALKANTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*