Boško Obradović: Zorana Mihajlović radi za Rio Tinto, a ne za Srbiju

Boško Obradović: Zorana Mihajlović radi za Rio Tinto, a ne za Srbiju 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović „svakoga dana dokazuje da je u funkciji agenta stranih interesa u Vladi Srbije“ i da je to posebno vidljivo po lobiranju za „Rio Tinto“.

„Posebno je to vidljivo na njenom lobiranju za interese po zlu čuvene strane multinacionalne kompanije ‘Rio Tinto’ o kojoj vlast ne može da kaže niti jednu lepu reč na osnovu njihovog dosadašnjeg rada širom sveta, jer gde god su poslovali iza sebe su ostavljali ekološku pustoš i gradjanski rat“, naveo je Obradović u saopštenju.

Dodao je da od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministarke Zorane Mihajlović, kao, kako je naveo, glavnih lobista za „Rio Tinto“ u Srbiji, gradjani nikada nisu dobili odgovor na tri ključna pitanja.

Obradović pita kako i zašto „Rio Tinto“ otkupljuje imanja u lozničkim selima na prostoru gde se planira otvaranje rudnika litijuma ako nema dozvolu za otvaranje rudnika, niti je završena studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Traži i odgovore na pitanja zašto je javno preduzeće „Putevi Srbije“ dalo ovlašćenje „Rio Tintu“ da pravi obilazni put oko Loznice za potrebe novog rudnika ako još nemaju dozvolu za otvaranje rudnika, kao i zašto Nemačka i Češka, koje imaju najveća nalazišta litijuma u Evropi, ne vrše eksploataciju na svojoj teritoriji ako potrebna tehnologija ispunjava ekološke standarde.

„Poruka Srpskog pokreta Dveri stranim agentima u Vladi Srbije ostaje uvek ista: nećemo dozvoliti da bilo ko žrtvuje Srbiju zarad ličnih i stranačkih interesa. Ne interesuje nas ekstraprofit stranih kompanija već zaštita naše životne sredine i zdravlja gradjana Srbije“, naveo je Obradović.

Istakao je da su „oni koji dolaze iz inostranstva sa namerom da od Srbije prave evropsku deponiju i unište njenu prirodu, poljoprivredu i selo neprijatelji“.“Na isti način kao što su to i oni iz naših redova koji im u tome pomažu, pa makar sedeli i u Vladi Srbije“, izjavio je Obradović.

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*