„Ako mogu Kosovo i Albanija, što ne možemo mi?“

Getty/ Michele Tantussi

Nekadašnji lider Katalonije Karles Pućdemon smatra da EU može da napreduje iako je sačinjena od malih država.

Getty/ Michele Tantussi

Pućdemon je na poternici u Španiji zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije pre dve godine.

Protesti protiv tog referenduma nisu dolazili samo iz Madrida, nego i iz Brisela.

Tadašnji lider Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da bi bilo nemoguće upravljati Evropskom Unijom ukoliko bi imala 98 članica, što je broj koji je on predvideo ukoliko bi se Kataloniji dozvolilo da radi ono što ona hoće.

„Rekli su nam da bi prihvatanje Škotske, Katalonije i Flandrije bilo previše komplikovano. Mogli smo da se pomirimo sa tim, ali istovremeno EU je težila ka proširenju broja država članica sa 28 na 32. Pregovarali su sa Kosovom, Albanijom i Severnom Makedonijom o njihovom pridruživanju“, izjavio je Pućdemon u intervjuu sa bivšim predsednikom Ekvadora Rafaelom Koreom.

Razlika između dva slučaja je u tome što su potonje tri države međunarodno priznate. Albanija i Severna Makedonija su suverne džave, dok je status Kosova sporan, prenosi Raša Tudej.

Pućdemon je dodao da mirnodopski način borbe za nezavisnost koje su on i njegove pristalice sproveli treba da služi kao primer. U suprotnom, „jedini način za sticanje nezavisnosti postaće rat i ratni konflikti, praćeni intervencijom međunarodne zajednice, kao što je to bio slučaj u Jugoslaviji“.

Španska vlada, prema njegovim rečima, učinila je suprotno kada je odlučila da koristi silu u okončavanju borbe za nezavisnost Katalonije i osuđivanjem lidera tog regiona.

Karles Pućdemon se nedavno predao belgijskiim vlastima, ali je odbio izručenje u Španiju.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*