Ambasada SAD: Srbija treba da odustane od kupovine naoružanja od Rusije, inače su moguće sankcije

Ambasador Entoni Godfri / Foto MSP

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je zabrinuta zbog činjenice da Srbija nabavlja rusku vojnu opremu i pozvala Beograd da odustane od transakcija sa Moskvom koje, kako je navela, mogu da izazovu sankcije.

Ambasador Entoni Godfri / Foto MSP

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je zabrinuta zbog činjenice da Srbija nabavlja rusku vojnu opremu i pozvala Beograd da odustane od transakcija sa Moskvom koje, kako je navela, mogu da izazovu sankcije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA). Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema Pancir, sa visokim vladinim zvaničnicima“, navodi se u odgovoru Ambasade za RSE u četvrtak.

Ambasada ocenjuje da SAD i Rusija imaju vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana i poručuje da Vašington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u EU.

S druge strane, kako tvrdi, Moskva se „aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spreči rešavanje etničkih tenzija, marginalizuje uticaj SAD i EU, i uspori ili spreči zemlje Zapadnog Balkana da slede svoju, nezavisnu orijentaciju“.

Svoje mišljenje o tome što je Srbija nabavila ruski raketni sistem „Pancir 1“ krajem februara ove godine dali su američki Stejt department, Evropska unija i NATO.

Stejt department je tada pozvao sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija po Zakonu o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je Srbija u vojnom smislu značajno snažnija, nakon kompletiranja odbrambenog sistema „Pancir S1“, čiju nabavku naša zemlja nije krila i sve je radila transparntno.

IZVOR:NOVOSTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*