Američki ratni brod uplovio U Zadar: BiH i SAD organizuju vežbu „Brzi odgovor 21“

ZADAR –

Američki vojni brod „Juma“, kojim je dopremljen deo američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vežbu „Brzi odgovor 21“, koju organizuju oružane snage BiH i SAD, uplovio je u utorak u zadarsku luku Gaženica.

Američka vojna oprema potom je prevezena u kasarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, gde je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovedništvo vežbe „Brzi odgovor 21“ zaduženo za aktivnosti logističke podrške svim snagama koje učestvuju u delu vežbe u Hrvatskoj i BiH.

ratni, brod, borbeni, vojni, brod, mornarica, 1

EPA-EFE (Jerome Favre)

Nakon toga, u prvoj polovini maja, sva oprema će iz kasarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta,vojni poligon „Eugen Kvaternik“ u Slunjui na vojne poligone u BiH.

Kako dodaje, očekuje se da će ostatak američke vojne opreme i naoružanja za vežbu „Brzi odgovor 21“ stići u luku Gaženica u narednim danima.

Oružane snage BiH realizujuzavršne pripreme za predstojeću bilateralnu vežbus Oružanim snagama SAD „Brzi odgovor 21“.

Vežba će biti održana u drugoj polovini maja 2021, u sklopu multilateralne vežbe „Branilac Evrope 21″ (Defender Europe 21“), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

U BiH su juče sleteliprvi američki vojni helikopteri, koji će sa Oružanim snagama BiH učestvovati u ovoj vežbi.

Prethodno je konvoj vojnih vozila iz sastava 21. zapovedništva za podršku američkih oružanih snaga u Evropi ušao u BiH 21. aprila na graničnom prelazu Gradiška.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*