Američko istraživanje tvrdi da je moguće da je koronavirus iscurio iz kineske laboratorije

Tek treba ispitati tezu o tome da je koronavirus pobegao iz laboratorije (Foto EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT)

VAŠINGTON – Istraživanje nacionalne laboratorije SAD o poreklu koronavirusa pokazalo je da je hipoteza da je virus iscurio iz kineske laboratorije u Vuhanu moguća i da zaslužuje dalju istragu, objavio je „Volstrit džornal” pozivajući se na izvore upoznate sa sadržajem tog tajnog dokumenta.

Istraživanje je sprovela Lawrence Livermore National Laboratory u Kaliforniji u maju prošle godine, a njegovi rezultati upućeni su američkom ministarstvu spoljnih poslova, koje je sprovodilo istragu o poreklu koronavirusa, u toku poslednjih meseci vladavine bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Zaključak američke laboratorije zasnivao se na analizi genoma virusa, prenosi Tanjug.

Međutim, laboratorija je odbila da komentariše navode „Voltstrit džornala”.

Američke obaveštajne agencije smatraju da su moguća dva scenarija: da se virus proširio nakon laboratorijske nezgode ili da je nastao kontaktom čoveka sa zaraženom životinjom, ali još nisu doneti zaključci.

U poverljivom izveštaju američkih obaveštajaca, koji je cirkulisao tokom Trampove administracije, navedeno je da su trojica istraživača kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu u novembru 2019. bili toliko bolesni da su smešteni u bolnicu.

SAD su optužile Kinu da nije dovoljno transparentna kada je reč o istrazi o poreklu korona virusa, ali je Kina odbacila te optužbe.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*