Atanasković: Za nabavku opreme preduzetnicima 1,55 milijardi dinara

BEOGRAD –

„Program podrške za nabavku opreme je najpovoljniji način da mali privrednici dođu do neophodnih finansijskih sredstava za unapređenje poslovanja, jer je njihovo sopstveno učešće svega 5 odsto“, kaže za RTV ministarka privrede Srbije Anđelka Atansković. Ona poziva sve zainteresovane privrednike da se na vreme informišu o programu, jer konkurs traje do utroška planiranih sredstava.

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv mikro, malim, srednjim preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, za dodelu finansijske pomoći za nabavku opreme.

„Program predstavlja kombinaciju povoljnih kredita i bespovratnih sredstava države“, objašnjava Atanasković i dodaje da je za te svrhe opredeljeno 1,55 milijardi dinara.

„Od toga 25 odsto bespovratnih sredstava daje Ministarstvo privrede za neto vrednost osnovnih sredstava koje preduzeće kupuje, 70 odsto toga je zajam naših partnera – banaka i lizing kuća, a svega 5 odsto sam privrednik učestvuje“, navodi ona.

U zavisnosti od vrednosti opreme koja se kupuje ali i od broja radnika u preduzeću, kaže Atanasković, određuje se iznos subvencije koje dodeljuje Ministarstvo privrede.

„Ako imate jednog radnika onda se daje milion dinara, ako je od dva do pet radnika onda se dobija maksimalno 2,5 miliona, a ako je u pitanju više od šestoro zaposlenih onda se dobija maksimalno pet miliona dinara bespovratne pomoći Ministarstva privrede“, navodi.

Ona ističe da su programom predviđene znatno povoljnije garancije u odnosu na standardne bankarske zajmove.

„Gledali smo da to ne budu hipoteke i neka sredstva obezbeđenja koje naši preduzetnici ne mogu da daju, nego se u zalog daje upravo ta mašina ili oprema koja se kupuje. Tako da je to mnogo povoljnije za njih, da mogu to lakše da daju i da se odluče na takvu vrstu pomoći Ministarstva, banka i lizing kompanija“, kaže.

Ministarstvo privrede je, radi efikasne i transparentne realizacije programa, razvilo softverski sistem koji omogućuje prijem i obradu Zahteva u elektronskom obliku.

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a spisak banaka i lizing kuća, kao i ostale informacije o konkursu, svi zainteresovani mogu pronaći na internet stranici Ministarstva privrede.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*