Austrijska ministarka poreklom iz BiH dobila oko 25.500 uvredljivih poruka

Foto:APA

Austrijska ministarka Alma Zadić, poreklom iz Bosne i Hercegovine, dobila je 25.500 uvredljivih poruka na internetu otkako je u januaru preuzela dužnost, a zbog pojedinih koje su bile pretnje smrću je pod policijskom zaštitom.

Foto:APA

Zadić je sa roditeljima pobegla pred ratom u BiH kada je imala 10 godina i prva je iz migrantske populacije koja je postala u ministartka austrijskoj vladi.

Većina objavljenih poruka su seksističke, antiimigrantske ili antimuslimanske prirode, iako Zadić nije muslimanka. nakon što je primila pretnje smrću dobila je policijsku zaštitu.

Ta 35-godišnja političarka iz redova Zelenih rekla je u intervjuu nedeljniku Insajder da bi tih 25.000 onlajn poruka moglo dovesti do krivičnih postupaka protiv njihovih autora, od kojih su mnogi koristili svoja prava imena.

„Trenutno razmatramo kako ih možemo sve procesuirati, ali ja stvarno imam drugih stvari o kojima treba da brinem“, rekla je Zadić.

Ona je, kako prenosi agencija Hina, ukazala da su mnogi Austrijanci bog svog roda, stranih korena ili vere suočeni s mobingom na internetu.

Zadić je izjavila da radi na merama koje bi žrtvama dale bolju pravnu zaštitu, a društvene medije pozvala je na odgovornost u vezi prijave poruka kojima se krši zakon.

Tuzlanka Alma Zadić (35) iz redova Zelenih izabrana je u januaru za novu ministarku pravosuđa Austrije, a ujedno je i najmlađa ministarka pravosuđa u istoriji Austrije.

Neno imenovanje je praćeno svojevrsnom simbolikom jer je istovremeno prva austrijska ministarka sa imigrantskom prošlošću i uživa veliko poverenje čelnih ljudi stranke, objavio je u januaru austrijski list „Der Standard“.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*