Austrijska provincija Tirol stavljena u karantin

Pixabay.com

Cela austrijska provincija Tirol sa oko 750.000 stanovnika u sredu je stavljena u karantin, izolovana od sdrugih krajeva Austrije zbog jake epidemije korona virusa u toj alpskoj oblasti, javile su lokalne vlasti.

Tirol je glavno žarište bolesti KOVID19 u Austriji sa 474 zaraženih od 1.646 u celoj zemlji, gde je umrlo pet osoba. Već nekoliko dana pritisak je rastao na tu provinciju, poznatu po svojim ski centrima, pokretačima lokalne privrede.

Pixabay.com

Regionalne vlasti izdale su saopštenje da se u karantin stavljaju 279 opština u Tirolu. To znači da stanovnici sem za ekstremnu potrebu ne treba da napuste svoju opštinu niti izlaze iz teritorije provincije, u koju neće moći da uđu ljudi spolja.

„Izolovanje Tirola je apsolutno potrebno zato što želimo da sprečimo da se virus širi iz Tirola i takodje želimo i sebe više da zaštitimo“, napisao je u saopštenju predsednik te oblasti.

Tu se nalazi više poznatih centara za zimske sportove kao što je Kicbil.

U jednom od tih ski centara u opštili Išgl, nekoliko stotina turista zaraženo je početkom marta. Virus je izvezen kada su se brojni skijaši vratili u svoje zemlje posle odmora. U Danskoj i Norveškoj više stotine slučajeva pozitivnih na virus imaju veze sa Tirolom. Sa tim žarištem povezuju se zaraženi u Švedskoj, na Islandu, u Nemačkoj i čak u Kanadi.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*