Autor spomenika Janiki Balažu klesaće i „nevine žrtve”

I novi spomenik biće u belom mermeru, u zadatom „praobliku ptice”, ali to više nije svet tako lepih umetničkih imena. Na spisku–linku imena žrtava, našlo se i ime Janoša Tota, koji je osuđen na smrt kao ratni zločinac

(Foto S. Kovačević)

Novi Sad – Akademski vajar Laslo Silađi, kako saznajemo, isklesaće za grad Novi Sad spomenik posvećen svim nevinim žrtvama 1944–45. godine. Odluka o podizanju spomenika govori o nevino stradalim nakon oslobođenja Novog Sada 23. oktobra 1944. Međutim, na spisku takvih žrtava pronađena su i imena osuđivanih ratnih zločinaca, zbog čega je odluka gradskih vlasti u javnosti osporavana.

Umetnik kome predstoji posao, poznat je kao autor skulpture čuvenog tamburaša sa Petrovaradina Janike Balaža. Njegova figura stoji od 2003. godine kod Varadinskog mosta na novosadskoj obali i deo je priče o spomeničkoj kulturi grada. Skulptura koju je svečano otkrio Nenad Čanak nije se lako „primila” u Novom Sadu, iako je legendarni muzičar dugo bio jedan od simbola grada u toplom ljudskom liku.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada tada je digao glas i organizovao okrugli sto. Sporno je bilo mnogo toga: od izgleda figure i izrade tamburaša u belom mermeru, do ambijenta i lokacije gde su Trg neznanog junaka i Kej žrtava Racije sa spomenikom „Porodica”.

U belom mermeru je i Silađijev spomenik Marine Olenjinove, ruske balerine koja je postavila „na noge” balet Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Njena figura je ispred pozorišne zgrade od 201, a hroničari pamte da joj je ubrzo potom morala biti popravljena noga jer su je navodno otkinuli vandali.

I novi spomenik biće u belom mermeru, u zadatom „praobliku ptice”, ali to više nije svet tako lepih umetničkih imena. Na spisku–linku imena žrtava, u obrazloženju odluke, kako smo već pisali, našlo se i ime Janoša Tota iz Rumenke. On je osuđen na smrt kao ratni zločinac Racije iz 1942. godine, odnosno učešća u ubistvu petorice braće Jovandić po kojima jedna ulica u Novom Sadu nosi ime.

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže da na spomeniku neće pisati nikakva imena. Kada su ga novinari nedavno o tome pitali, bio je ljut: „Ne znam šta hoćete da kažete. Da ja dižem spomenik nacistima? Meni je deda poginuo pod nacistima.”. Smatra da eventualno revidiranje spiska treba prepustiti istoričarima, a on će se baviti, kako je istakao – budućnošću.

Izrada spomenika je formalno poverena preduzeću „Sagapo agapas” iz Suseka u opštini Beočin, nakon javne nabavke Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

„Moja firma je sklopila ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Laslom Silađijem. To mi je otac i jedan od najeminentnijih umetnika koji ima svojih više od 18 skulptura u javnom prostoru”, kazala je za naš list vlasnica i zastupnica ovog preduzeća Nataša Silađi.

Ona kaže da je u ovom poslu ponuđač i ne bi da ulazi u odluke naručioca. „Žao mi je što postoje dve strane. Mislim da umetnosti, generalno, treba dati više mesta”, dodaje.

Ugovor o izradi spomenika „težak” je 1.520.000 dinara. Sudeći po roku isporuke – 305 dana, sa njime se neće žuriti.

Za posao se prijavilo i preduzeće, „Granit Liješće” iz Sremske Mitrovice, sa jeftinijom ponudom (1.123.000 dinara) i kraćim rokom isporuke (90 dana), ali obrazloženo je da nije ona prihvatljiva zbog velikih razlika između ponuđenih i traženih dimenzija spomenika.

Spomenik treba da bude visine 120 centimetara, dok su dužina i širina po 80. Predviđeno je da se nalazi na Limanu 4, na uglu ulica 1.300 kaplara i Ive Andrića. Tekst na postamentu, o spomenu na sve nevine žrtve 1944-45, biće na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*