Još nema dogovora o visini zarade za kovid bolovanje

Država ne bi trebalo da pravi razliku između poslodavaca u javnom i privatnom sektoru, već da finansira razliku do pune plate radnicima u slučaju obolevanja od korone, bez obzira na to gde rade

Može li se očekivati puna plata u slučaju izolacije zbog kovida 19 (Foto Tanjug/Dragan Kujundžić)

Vlada Srbije bi što pre trebalo da donese uredbu kojom će propisati da su svi poslodavci, bez obzira na to da li su u javnom ili realnom sektoru, dužni da obezbede punu platu radnicima koji privremeno odsustvuju sa posla zbog infekcije kovidom 19 ili su u izolaciji ili samoizolaciji. To je najnoviji predlog Saveza samostalnih sindikata Srbije koji je upućen na adresu premijerke Ane Brnabić. Ovaj sindikat predlaže da za prvi mesec dana bolovanja poslodavci isplaćuju zarade iz svojih sredstava, s tim što bi im vlada refundirala 35 odsto isplaćene plate. Za bolovanja duža od mesec dana, ovaj sindikat predlaže da se, počev od 31. dana odsustvovanja, iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbedi zakonom propisani iznos, a da razliku do pune plate radnicima isplaćuju poslodavci.

Ljubisav Orbović, predsednik ovog sindikata, ističe da država ne bi trebalo da pravi razliku između poslodavaca u javnom i privatnom sektoru, već naprotiv, da finansira razliku do pune plate radnicima u slučaju obolevanja od korone, bez obzira na to da li oni rade u nekom javnom ili privatnom preduzeću.

– Ako se to već radi u javnim sektoru, pošteno bi bilo da takvi kriterijumi važe i u privatnom. Nažalost, sada realni sektor nema takve mogućnosti, u njemu nema potpisanih kolektivnih ugovora kojima bi upravo to pravo zaposlenih bilo regulisano. Zato bi država trebalo da interveniše, jer svako ko radi u realnom sektoru sada nema pravo na punu zaradu u slučaju otvaranja bolovanja zbog infekcije kovidom 19 –objašnjava Orbović.

Na pitanje da li vlada može da dopuni tu razliku ukoliko poslodavac odluči da isplati bolovanje od 65 odsto, premijerka Ana Brnabić ističe da su poslodavci odgovorni za to, ali i da će videti šta može dodatno da se uradi.

– Nemoguće je da se primeni jedno rešenje za čitavu privredu, jer u uslužnom i IT sektoru može da se radi od kuće, dok oni koji rade u proizvodnji, to ne mogu. To je teško regulisati, ne znam da je regulisano u nekoj drugoj zemlji, ali ću proveriti. Spremna sam da razgovaram sa sindikatima zato što je naš prioritet da u ovom teškom vremenu sačuvamo porodice i radna mesta i njihova primanja – poručila je premijerka.

Da je predlog sindikata realan i da, ukoliko je ostvariv za jednu grupu zaposlenih, onda može da bude i za drugu grupu zaposlenih u privatnom sektoru, uveren je i Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavca Srbije.

– Sadašnji način diskriminacije realnog sektora, u odnosu na javni, jeste nedopustiv i nemoralan. Ukoliko ima dovoljno sredstava da se na takav način pomaže javnom sektoru iz državne kase, onda to mora da se primeni i na privatnike. U suprotnom, to može biti način kršenja ustavnih odredbi – uveren je Atanacković.

Zvanično za bolovanje 65 odsto zarade

Obolelima od korone se tokom odsustva sa posla po zakonu isplaćuje 65 odsto zarade, a poslodavci mogu da odluče da to bude i cela plata. Vlada Srbije je još početkom aprila preporučila poslodavcima da promene akta kako bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog potvrđenog kovida, mera izolacije ili samoizolacije, zarada bila isplaćivana u celosti, ali je odluka o visini plate, ipak, na poslodavcu.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*