Azijsko-pacifičke zemlje potpisale najveći trgovinski sporazum na svetu

Petnaest azijsko-pacifičkih država formiralo je najveći trgovinski savez na svetu, pod okriljem Kine i bez učešća SAD-a koji je pod vladavinom američkog predsednika Donalda Trampa napustio pregovore o sličnom udruživanju, prenosi „Rojters“.

Potpisivanje Sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog partnerstva (RCEP) na sastanku u Hanoju događa se tri godine nakon propasti Transpacifičkog trgovinskog sporazuma (TTP) koji bi bio jedna od većih ostavština vlade bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, navodi Rojters.

Države jugoistočne Azije potpisale  sporazum o slobodnoj trgovini

Njegov naslednik Donald Tramp je 2017., prvog dana svog mandata, izašao iz tog sporazuma koji bi, da je stupio na snagu, obuhvatio gotovo trećinu svetske trgovačke  razmene.

RCEP bi sada mogao dodatno učvrstiti uticaj Kine u Aziji, dajući joj bolji položaj da oblikuje trgovačka  pravila regije.

Potpisalo ga je 15 država – deset članica Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN), poput Malezije, Filipina, Indonezije i Vijetnama, te Australija, Kina, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.

Dogovor je značajan jer su rivalske regionalne snage Kina, Japan i Južna Koreja po prvi put deo zajedničkog  sporazuma. Indija se povukla iz dogovora 2019. godine.

Sporazum je potpisan virtuelno, na sastanku na vrhu ASEAN-a na kojem se razgovaralo o tenzijama na Južnom kineskom moru i planovima o privrednom oporavku nakon pandemije koronavirusa.

Cilj sporazuma je da se u nadolazećim godinama postepeno smanjuju carine, a neke se ukidaju odmah.

RCEP će obuhvatiti 30 posto svetske ekonomije, isti postotak svetskog stanovništva, te će se odnositi na 2,2 milijarde potrošača, objavio je Vijetnam, domaćin susreta.

Sporazum stupa na snagu kad ga ratifikuje  dovoljan broj država, unutar iduće dve godine, rekao je prošle sedmice indonezijski ministar trgovine.

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*