Bajden obavešten da može da počne prenos vlasti

Američka Agencija za opšte poslove obavestila je izabranog predsednika Džoa Bajdena da je Trampova administracija spremna da započne proces tranzicije, odnosno prenosa vlasti, javlja Si-En-En.

Bajdenov tim je dobio pismo od direktorke Agencije Emili Marfi, koju je Tramp postavio na to mesto, da može i formalno da se počne sa tranzicijom.

 

Počinje formalna tranzicija vlasti u Beloj kući

Ovo pismo je prvi korak koji je preduzela administracija kako bi priznala poraz Donalda Trampa na izborima 3. novembra, i to više od dve nedelje nakon što je Bajden proglašen pobednikom nakon projekcije američkih medija.

Marfi je rekla da Bela kuća nije vršila pritisak na nju da odlaže formalnu tranziciju i da nije donela odluku iz „straha ili favorizovanja“.

„Molim vas da budete svesni da sam odluku donela nezavisno, vodeći se zakonom i dostupnim činjenicama. Nikada me niko nije pritiskao iz Bele kuće ili Agencije da to uradim. Nisam dobila ni naređenje da odlažem odluku“, navela je u pismu Marfijeva.

Potez će omogućiti da tranzicija zvanično započne, omogućavajući sadašnjim službenicima administrativnih agencija da se koordiniraju sa dolazećim Bajdenovim timom, i obezbeđujući milione državnih sredstava za tranziciju.

Ovim povodom oglasio se i Donald Tramp putem Tvitera.

„Zahvaljujem se Emili Marfi iz GSA za njenu odlučnost i lojalnost našoj zemlji. Uznemiravali su je, pretili joj i maltretirali je. Ne želim da gledam kako se to dešava njoj, njenoj porodici, ili zaposlenima u Agenciji. Naš slučaj se nastavlja, borićemo se i verujem da ćemo pobediti! Bez obzira na sve, u interesu naše zemlje, ali i Emili i njenog tima, savetujem da rade šta treba da rade po protokolu, a ja sam mom timu rekao isto“, napisao je Tramp.

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*