„Banja Dvorovi“ i ovu godinu pozitivno poslovala

Poslovanje JU „Banja Dvorovi“ i tok radova na izgradnji zatvorenog bazena u hotelu „Sveti Stefan“ bili su tema radnog sastanka gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i rukovodstva ove javne ustanove.

Na osnovu skupštinske odluke rad „Banje Dvorovi“ u 2019. godini je podržan sa milion konvertibilnih maraka iz kreditnih, od čega je 200.000 KM uloženo u kupovinu medicinske opreme, a 800.000 KM je u izgradnju zatvorenog bazena.

– Preostalo je da se obezbijedi nešto manje od 400.000 KM da bi dvorovljanska Banja dobila moderan zatvoreni bazen, a ta sredstva će biti dobijena ili putem kredita ili izdvajanjem iz gradskog budžeta. Izgradnja bazena podići će na viši nivo ne samo medicinske, već i turističke usluge Banje. Tokom realizacije ovog projekta bilo je dosta naknadnih, neplaniranih radova, jer je započeti posao stajao godinama i zbog toga bazen nije još uvijek završen. Grubi radovi su gotovi, postavljen je sistem za prečišćavanje vode, kao i toplotne pumpe i ventilacioni sistemi, tako da očekujemo da u dogledno vrijeme bazen počne sa radom – najavio je Mićić nakon sastanka.

On je dodao da se zahvaljujući broju pacijenata koji se liječe u Dvorovima zaposlenima redovno isplaćuju plate.

– Problem je ugovor sa Fondom PIO koji je zaključen na 280.000 KM. S obzirom na to da su pacijenti zadovoljni i da je medicinska usluga odlična taj iznos bi mogao biti i duplo veći – istakao je Mićić.

Direktor JU „Banja Dvorovi“ Milorad Zekić zadovoljan je poslovanjem u 2019. godini, jer je ljetna sezona donijela solidne prihode ovoj Ustanovi.

 -Godišnji plan je bio da ostvarimo prihode od 1.400.000 KM, a već imamo realizaciju sa 1.300.000 KM. Nadam se da ćemo i ove, kao i prethodne godinu, pozitivno poslovati. Sve obaveze prema radnicima i dobaljačima su izmirene tako da je dio novca uložen u kvalitet usluga. Jedan dio ležajeva je zamijenjen, sobe su opremljene plazma-televizorima, a dosta toga smo uradili finasijskim sredstvima iz sopstvenog poslovanja. Vanjska stolarija na trećem spratu je zamijenjena, u toku je promjena na drugom spratu, a u planu je i zamjena stolarije na prvom spratu u februaru 2020. godine. Kroz projekte energetske efikasnosti planiramo i da zamijenimo krovnu konstukciju i uradimo novu fasadu zgrade hotela – najavio je Zekić.

On je dodao da je Banja u pregovorima sa Fondom PIO i da očekuje da rebalansom budžeta Fond PIO obezbijedi dodatnih 30-50.000 KM za liječenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Naši kapaciteti za medicinske usluge su odlični i očekujemo veću vrijednost ugovora u 2020. godini – izrazio je svoja očekivanja Zekić.

Načelnik Sektora medicine u „Banji Dvorovi“, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Danijela Đurić Ristić je podsjetila da je obnovljen dio opreme u elektro-terapijskom bloku i da „Banja Dvorovi“ ima nekoliko novih aparata koji se koriste za pružanje medicinskih usluga.

– Pored pacijenata koji dolaze preko Fonda PIO imamo mnogo pacijenata koji se privatno liječe ili dolaze preko Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite. Uz stacionarni rad obavljamo i ambulatnu fizikalnu terapiju. Zatvoreni bazen će upotpuniti fizikalnu terapiju i omogućiti obavljanje vježbi u vodi, odnosno hidro-kinezi terapiju. U kombinaciji sa banjskom vodom to će biti odlična terapija za naše pacijente – zaključila je  je Đurić Ristić.

Na stacionarnom liječenju u „Banji Dvorovi“ u 2019. godini liječeno je nešto manje od hiljadu pacijenata, a trenutno ih je 50, dok je ambulantno liječeno 480 pacijenata.

Banja Dvorovi na osnovu ugovora sa Fondom PIO ima posebne pogodnosti za penzionere koji usluge Banje mogu platiti na šest mjesečnih rata, a cijena usluga je niža i popusti zavise od mjeseca u kojem koriste usluge.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*