Predstavljen izgled nove autobuske stanice

Nova autobuska stanica u Bijeljini trebalo bi da bude izgrađena do septembra naredne godine, a upravna zgrada i peroni zauzimaće oko 1.200 metara kvadratnih zemljišta stare željezničke stanice, koje je Grad Bijeljina dobio u svojinu od Vlade Republike Srpske.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naveo je na pres-konferenciji da je ukupna površina zemljišta na kojoj će se nalaziti nova autobuska stanica 10.500 metara kvadratnih i da će izmještanje prigradskog, međugradskog i međunarodnog autobuskog saobraćaja smanjiti gužve u centru grada.

–  Grad je odmah nakon dobijanja zemljišta od Vlade Republike Srpske pristupio izradi idejnog rješenja posredstvom Direkcije za razvoj grada i već sada možemo da vidimo kako će izgledati cijeli kompleks nove autobuske stanice. Autobusi će dolaziti i odlaziti Ulicom Raje Banjičića i uopšte neće opterećivati centar grada. Pošto su se stekli uslovi za raspisivanje tendera, možda ćemo već naredne nedjelje tražiti izvođača radov – naglasio je Mićić.

Govoreći o javnom gradskom prevozu, gradonačelnik Mićić je istakao da ova vrsta saobraćanja trenutno nije isplativa zbog malog broja zainteresovanih stanovnika Semberije za ovaj vid prevoza.

– Gradski prevoz bio je povjeren preduzeću „Semberija transport“, ali ispostavilo se da je rentabilan samo u vrijeme školske godine. Mnoge linije su ukinute, ali ćemo razmišljati o ponovnoj uspostavi paralelno sa izgradnjom nove autobuske stanice – rekao je Mićić.

On je dodao da je na prostoru sadašnje autobuske stanice u centru grada Regulacionim planom predviđena izgradnja javne garaže na četiri nivoa.

Direktor Direkcije za izgradnju i razvoj Grada Bijeljina Mladen Petrović naveo je da je u toku izrada glavnog projekta nove autobuske stanice, koja će biti građena u dvije faze.

– Prva faza će omogućiti organizovanje autobuskog prevoza, dok će u drugoj fazi biti izgrađeni komercijalni objekti. Preliminarna procjena o cijeni izgradnje još nije poznata, ali smatramo da će iznositi oko dva miliona KM  – istakao je Petrović.

Arhitekta Marko Vukićević naglasio je da će se upravna zgrada nove autobuske stanice sastojati od prizemlja i sprata, površine po 450 metara kvadratnih.

– Planirana su tri dolazna perona, sedam odlaznih, poslovni objekti, parking za zaposlene, park, javni parking i drugi prateći sadržaji. Stanica je južno orijentisana i zatvorena prema uličnoj fasadi, zbog toplotnih dobitaka o kojima smo morali da vodimo računa. Potrudili smo se da izradimo idejno rješenje za modernu zgradu, ali da pritom razmišljamo i o ekonomičnosti – ocijenio je Vukićević.


________

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*