Banja Luka: Program reformi uspjeh Republike Srpske

Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da Program reformi BiH nije Godišnji nacionalni plan, jer zemlja koja ne ide prema NATO-u nema potrebe da ga potpisuje, već da taj dokument predstavlja uspjeh Republike Srpske.

foto dnevni avaz

 

– Potpisivanjem Programa reformi prvi put je Republika Srpska uspjela da se njen stav plasira unutar jedne od institicija BiH, a to je Predsjedništvo. U tom stavu je prioritetno da se ne prejudicira članstvo BiH u NATO-u – rekla je Majkićeva za Alternativnu televiziju.

Majkićeva je ponovila da je riječ o jednom dokumentu napisanom na dvadesetak strana za razliku od ANP-a koji je bio obiman.

– Dobili smo ono što smo tražili, ne samo da se ne prejudicira članstvo BiH u NATO-u već kad god se postavi pitanje o saradnji sa NATO-om, o novom programu sa NATO-m, svaki put će zahtijevati verifikaciju Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH. To je značajan napredak – objasnila je Majkićeva.

Iako Program reformi nije ANP i ne aktivira Akcioni plan za članstvo, Majkićeva je istakla da će opozicija uvijek govoriti ono što se njoj sviđa, a ne ono što jeste.

Ona je napomenula da je lider SDS-a Mirko Šarović rekao da je u tom dokumentu na 50 mjesta pomenut NATO, te ga je podsjetila da BiH zaključuje Program reformi sa tim vojnim savezom, a ne nekim drugim.

– Mislim da smo napravili veliki posao i da će, vjerovatno, kad prođe vrijeme Republika Srpska postati svjesna kako su ovo bili veliki trenuci i šta je Milorad Dodik uradio – smatra Majkićeva.

Rekla i kako je pozicija Republike Srpske zaštićena u Predstavničkom domu, a naročito u Domu naroda parlamenta BiH, te da ne postoji mogućnost da nešto što bi moglo da izazove posljedice po Srpsku tamo bude urađeno.

Majkićeva je navela i kako vjeruje da će predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija unijeti novine u rad koje nikada nisu bile u institucijama BiH.

– Duboko vjerujem da će se brzo pokazati šta znači nova snaga u vlasti na niovu BiH – zaključila je Majkićeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*