Beograd oborio rekord – za 24 sata 5.600 pregleda

Red ispred kovid ambulante na Topličinom vencu (Foto Tanjug)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Beograd oborio neslavan rekord, jer je u poslednja 24 sata u prestonici zabeleženo gotovo 5.600 pregleda.

Lončar je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, naveo da raste broj pregleda u kovid ambulantama u celoj zemlji, kao i broj onih koji ostaju na bolničkom lečenju.

On je istakao da je na koronavirus pozitivno 1.100 zdravstvenih radnika, od kojih je 52 na bolničkom lečenju, preneo je Tanjug.

Na bolničkom lečenju je 5.000 pozitivnih na koronavirus, precizirao je Lončar.

„Brojevi će da rastu i u narednim danima i nadamo se da će mere dati rezultate za 10 dana”, rekao je ministar.

Na Infektivnoj klinici više od 350 pregleda

Infektivna klinika KCS zabeležila je naveći broj pregleda u 24 sata – više od 350, izjavio je direktor te ustanove dr Goran Stevanović.

„Uglavnom su teški pacijenti, primili smo maksimalno koliko smo mogli, pa smo osvanuli i sa pacijentima na pomoćnim ležajevima. U intenzivnoj nezi sva mesta su popunjena, 15 ventilatora u punom pogonu. Kako se pacijenti stabilizuju, vršimo preraspodelu, tako da ulazimo u popodne i noć sa 10-ak odsto praznih kapaciteta”, rekao je Stevanović.

On je dodao da se situacija menja iz sata u sat, stižu preteški bolesnici, te da je situacija maksimalno teška i neizvesna.

Stevanović je rekao i da će jedna trećina pozitivnih na koronu zahteva bolničko lečenje, te da je onda jasno kakvo je to opterećenje, prenosi Tanjug.

Ukazao je da su sve kategorije su ugrožene, ali da je poseban problem sa mladima, koji ponekad ne žele da prihvate da i oni mogu da budu bolesni.

„Ovo je situacija u kojoj niko ne može da nas zaštiti, osim nas samih, primenom mera zaštite – da smanjimo kontakte, uz pranje ruku, nošenje maske, držanje distance. Sve to znači manja verovatnoća da se razbolimo i da dođemo u bolnicu”, rekao je Stevanović, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Stevanović je rekao i da roditelji decu, ni ako imaju prehladu, ne bi trebalo da ostavljaju babama i dedama na čuvanje.

Na pitanje šta raditi sa decom, Stevanović je ukazao da se radi o bolesti koja ima slične simptome kao kod svih infekcija.

Sem gubitka čula mirisa i ukusa nema pouzdanih pokazatelja za oboljenje, dodao je on.

„Najpouzdaniji pokazatelj jeste postojanje kontakta i rizični događaj. Činjenica je da deca imaju najlakšu kliničku sliku. To znači da i ako imaju prehladu ne treba ih ostaviti babama i dedama na čuvanje iako nemaju simptologiju”, poručio je Stevanović.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*