BEOGRAD : Udruženja građana: Mera protiv buke besmislene i diskriminatorne

Udruženja „Beograđani protiv noćne buke“ i „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“ ulicu su danas zajedničkim saopštenjem odgovorila na najavu novih ograničenja radnog vremena za pojedine ugostiteljske objekte koja je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Foto: FoNet/ Beoinfo

Ograničavanje radnog vremena ugostiteljima na Vračaru, udaljenim do 50 metara od stambenih objekata, čije je usvajanje u petak najavio zamenik Vesić, „nije samo besmislena, već je i diskriminatorna mera i za ugostitelje i za građane“, piše u saopštenju.

„Beograđani protiv noćne buke“ i „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“ zato zahtevaju povlačenje te mere s dnevnog reda zasedanja Skupštine Grada Beograda „kao besmislene i štetne, i traže hitno uključivanje građana i struke u donošenje efikasnog i održivog rešenja za problem buke u celom gradu“.

Dva udruženja su zbog najave te mere najavila i prijavu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Sporna je i brzina kojom se donosi najavljena mera, pišu dva udruženja: „predlog su, navodno, dali odbornici Opštine Vračar 6. novembra, Gradsko veće ga je navodno usvojilo već dan kasnije, a već je uvršćen u dnevni red zasedanja gradske skupštine zakazanog za 12. novembar“.

„Ponovo bez uključivanja građana i stručnjaka, gradska uprava žuri da neadekvatnim i proizvoljnim kozmetičkim merama ostavi utisak kako rešava nagomilane komunalne probleme grada, dok ih, zapravo, svojom nekompetentnošću umnožava i dodatno komplikuje“, piše u saopštenju.

Na identičan način, piše dalje, „pre tri godine sklepano je za jedno popodne ‘rešenje’ problema buke u samo jednoj ulici, Cetinjskoj, ograničenjem radnog vremena lokalima koji su udaljeni do 150 metara od prvih stanova“, ali, otkako je ta mera uvedena, „problem buke na toj lokaciji… je eskalirao i rezulitirao pokretanjem postupka protiv grada po tužbi građana zbog buke, juna ove godine“.

„Buka kao posledica neregulisanog rada ugostiteljskih objekata, pre svega kafića i noćnih klubova, zahteva sistemske mere koje će se primenjivati kumulativno i važiti jednako za sve lokale“, ukazala su dva udruženja.

To su: obavezna zvučna izolacija kao uslov za rad, precizno razdvajanje nadležnosti MUP-a, Komunalne milicije i inspekcija „da bi se izbegla preklapanja i prebacivanje odgovornosti, ovlašćivanje svih službenih lica da po prijavi na licu mesta mere buku i odmah zatvore lokal i naplate kaznu ukoliko se utvrdi prekoračenje dozvoljenih vrednosti“.

Preduslov su hitne izmene Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini i Zakona o javnom redu i miru, i dopune Pravilnika o obavljanju ugostiteljske delatnosti u delu koji se tiče zvučne izolacije.

„Nije poznato zbog čega Beograd ne primenjuje nadležnost koja se tiče propisivanja dodatne zvučne izolacije u lokalima s muzičkim sadržajem, koju mu je pre više od tri godine ustupila Republika Srbija“, piše u današnjem zajedničkom saopštenju udruženja „Beograđani protiv noćne buke“ i „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“.

izvor DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*