VIBER – PREVARA

Ovih dana na brojeve telefona pojedinih korisnika aplikacije Vajber stižu poruke s broja iz inostranstva (+79183301602), u kojima „srećnog dobitnika” obaveštavaju da je baš on osvojio internacionalni Vajber nagradni fond.

Naime, u poruci se navodi da je nagrada novčana i iznosi 500.000 američkih dolara, a da bi novac primio, „srećni dobitnik” mora poslati mejl da bi dobio dodatne informacije. U tom mejlu treba ostaviti podatke i imejl-adresu, što ukazuje na još jednu zloupotrebu i prevaru.

Takav vid poruka uglavnom ima za cilj krađu ličnih podataka i način je preuzimanja kontrole nad elektronskom poštom žrtve.

To nije ni prvi, ni jedini slučaj prevara putem aplikacije Vajber. Podsetimo na lažnu nagradnu igru velike američke telekomunikacione kompanije AT&T, koja je, navodno, poklanjala ni manje ni više, nego 400.000 dolara ukoliko se javite, popunite upitnik, ostavite svoje podatke putem kojih mogu da stupe u kontakt s vama.

Kako je tada kompanija „Vajber” saopštila, svaki put kada se dobije poruka od nepoznatog pošiljaoca, koji nije u listi kontakata, iznad te poruke se prikazuje i ljubičasti meni s upozorenjem na to da je pošiljalac nepoznat i opcijama za dalji nastavak komunikacije. U njemu se može izabrati opcija „prijavi” (report) i na taj način upozoriti Vajber sistem za zaštitu da je pošiljalac zlonameran. Nakon samo nekoliko korisničkih prijava, „Vajber” će pošiljaoca automatski blokirati i prekinuti zlonameran niz, saopštili su tada u kompaniji „Vajber”.

Stručnjaci ističu da na poruke koje navodno stižu od „Vajbera” treba naročito obratiti pažnju. Ta aplikacija korisnicima ne šalje mejlove, ukoliko nisu kontaktirali njihov sistem podrške i ukoliko nisu tražili da im stižu obaveštenja.

izvor DNEVNIK

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*