Besplatni pregledi uoči Dana VMA

Foto: N. Fifić

Uprava za vojno zdravstvo u saradnji sa Vojnomedicinskom akademijom, uoči 2. marta – Dana VMA, organizovala je tradicionalnu akciju besplatnih specijalističkih pregleda.

Svi zainteresovani građani bez obzira na zdravstveno osiguranje imali su priliku da urade preventivne preglede iz tri medicinske grane u cilju ranog otkrivanja maligniteta dojki, zloćudnih tumora kože, kao i utvrđivanja gustine kostiju.

Foto: N. Fifić

Prema rečima potpukovnika dr Dejana Jovanovića iz Instituta za radiologiju VMA, najveći broj pacijenktinja danas je prvi put pregledano na mamografu – zlatnom standardu u prevenciji karcinoma dojke. Kako je istakao, redovna kontrola pacijentkinja uglavnom uključuje ultrazvučne preglede, dok se mamograf najčešće preporučuje ukoliko se utvrdi sumnja na postojanje nekih promena. Na današnjem pregledu kod jedne pacijentkinje utvrđena je sumnja na malignitet što potvrđuje statistički podatak da se otprilike na deset pregleda pronađe promena koja zahteva dalje pretrage.

Među pacijentkinjama koje su tokom jučerašnjeg prepodneva zakazale pregled na mamografu, bila je i Nada Milnović (1966) iz Beograda. Prema njenim rečima veoma je zadovoljna uslugom i omogućenim pregledom u VMA u koju, kako kaže, ima mnogo poverenja i trudi se da kao civilni osiguranik veliki broj pregleda uradi u ovoj vojnozdravstvenoj ustanovi.

U akciji besplatnih pregleda učestvovali su i reumatolozi VMA pregledima na osteodenzitometru, kojim se precizno određuje stepen čvrstine kostiju i utvrđuju osteopenija i osteoporoza. Ovaj pregled preporučuje se osobama ženskog pola nakon 65 godine, ali i u slučaju postojećih faktora rizika poput genetskih predispozicija, dijagnostikovanog reumatoidnog artritisa, nekih bubrežnih oboljenja i drugo. Kod otprilike 30 procenata pacijenata na pregledu je utvrđen viši stepen osteoporoze i date su im smernice za dalje lečenje.

Tradicionalnom rođendanskom akcijom planirani su pregledi za 90 građana, od kojih najveći broj dermatoloških. Načelnica Klinike za kožne i polne bolesti VMA prof. dr Lidija Kandolf Sekulović istakla je da su danas kod dva pacijenta uočene sumnjive promene i upućeni su na dalje lečenje. Radi kontinuiranog ukazivanja na pravovremeno otkrivanje melanoma, podsetila je građane da su preventivni pregledi mladeža aktuelni tokom cele godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*