BEZ JABUKE I ŠLJIVE NA PUT U ZEMLJE EU Nova pravila danas stupila na snagu, mađarska carina već UPOZORAVA PUTNIKE

Foto : Uprava carina Republike Srbije

Danas je stupila na snagu Uredba Evropske unije o zaštiti od biljnih štetočina kojom je propisano da je za unos živih biljaka na teritoriju EU neophodan fitosanitarni sertifikat.

Foto : Uprava carina Republike Srbije

Mađarska carinska služba upozorila je putnike da će od danas na granici kontrolisati unos biljaka – povrća i voća, cveća, sadnog i semenskog materijala u Mađarsku.

Praktično, ako krenete u Mađarsku ili recimo u Hrvatsku na granici će vam oduzimati većinu voća koje ste poneli u torbi da prezalogajite. Na udaru su, kako piše RTS, jabuke, kruške, šljive, trešnje, a od povrća krompir, paradajz i luk, ali ne i nekoliko vrsta tropskog voća koje Srbi često nose na put.

Kako su nam ranije potvrdili u Evropskom telu za bezbednost hrane (EFSA), polovinom decembra stupa na snagu propis koji definiše da će sve biljke (uključujući žive delove biljaka) koje putnici iz Srbije budu želeli da unesu u zemlje Evropske unije, morati da imaju fitosanitarni sertifikat . U prevodu, ako krenete u Mađarsku ili u Hrvatsku na granici će vam oduzimati većinu voća koje ste poneli u torbi da prezalogajite, ali uz izuzetke.

„Banane, ananas, kokos, durijan i urme nisu na listi“, potvrđeno je ranije iz Evropskog tela za bezbednost hrane (EFSA) za „Blic Biznis“. Takođe, sušeno, prerađeno i konzervirano voće se može uneti u EU.

Stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, a kao deo direktive Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće, koja se primenjuje u zavisnosti od procene.

Na listi evropske institucije nalazi se 20 karantinskih štetočina koje se namnožavaju i šire, uključujući japansku bubu, azijsku bubu dugog roga, citrusovu zelenu i crnu tačku i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

„Izbor štetočina zasnovan je na proceni Evropske komisije i EFSA koje uzimaju u obzir verovatnoću širenja, uspostavljanja i posledice štetočina. Uredbom se utvrđuje lista biljaka visokog rizika čiji će uvoz na teritoriju EU biti privremeno zabranjen od 14. decembra „, naveli su u EFSA.

Ovakva Uredba nije novina za izvoznike, koji su i do sada imali obavezu da obezbede fitosanitarni sertifikat prilikom izvoza voća i povrća u zemlje EU, već samo za građane koji putuju u evropske zemlje.

IZVOR:BLIC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*