Bilčik i Fajon: Žalimo što su neke opozicione stranke ostale pri bojkotu

TANJUG

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica Delegacije EP za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon kažu da je za žaljenje što su neke opozicione stranke ostale pri bojkotu i pored uloženog napora da se poboljšaju izborni uslovi.

„Najniža izlaznost od 2000. godine i dramatična promena političkog pejzaža u sastavu novog parlamenta, gde će dvotrećinsku većinu imati jedna politička lista, predstavljaće budućoj srpskoj vladi važan izazov“, navode Vladimir Bilčik i Tanja Fajon u zajedničkom saopštenjum .

TANJUG

Istovremeno ističu da se raduju završnom izveštaju OEBS / ODIHR-a i preporukama, uključujući potrebu za rešavanjem dugogodišnjih izbornih nedostataka.

Fajonova i Bilčik dodaju da odsustvo proevropskih parlamentarnih stranaka u opozicionom bloku ne sme da potkopa proevropsku odlučnost Srbije i njene težnje ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Oni naglašavaju da parlament ima ključnu ulogu u ostvarivanju težnji građana Srbije za budućnošću u Evropskoj uniji.

Dodaje se da u novoj revidiranoj metodologiji pristupanja proces političkog proširenja zahteva pojačanu ulogu parlamenata i svih političkih snaga koje igraju ključnu ulogu u sprovođenju reformi i izgradnji društvenog konsenzusa o evropskoj budućnosti zemalja u regionu

„Evropski parlament, uključujući i drugu fazu Interpartijskog dijaloga, ostaće posvećen radu sa Skupštinom Srbije i svim političkim snagama u cilju podrške ključnim reformama u oblastima demokratije, vladavine zakona i odgovornosti“, zaključuje se u saopštenju Bilčika i Fajonove.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*