Blic: Karađorđevići „prisvojili“ umetnička dela koja pripadaju muzejima

Foto: Printscreen

Pet vrednih umetničkih slika iz državne kolekcije još uvek se nalaze u posedu porodice Karađorđević, koja ih ne ustupa čak ni za izložbe, piše Blic.

Foto: Printscreen

 

Pre nego što je u Istorijskom muzeju Srbije sredinom septembra otvorena izložba „Dugo putovanje kući“, posvećena kneginji Jelisaveti Karađorđević, bilo je planirano da se u postavci nađe i portret njene majke, kneginje Olge. Portret se nalazi u Belom dvoru i molba je uredno upućena, ali, prema saznanjima Blica, na dopis nije ni odgovoreno i slika nije data.
Prema pisanju lista, prva u nizu slika koja je zatražena od Karađorđevića kako bi bila izložena u Narodnom muzeju je „Trgovac divljači“, delo holandskog slikara. Za vraćanje slike zamoljeno je pre dve godine jer je trebalo da bude deo prve postavke iznova otvorenog Narodnog muzeja. U celu priču se uključilo i Ministarstvo kulture, na čijem čelu je ministar Vladan Vukosavljević koji je i član Krunskog saveta Karađorđevića.
Prema poslednjim objavljenim podacima, Beli dvor i sva umetnička dela u njemu ostaju trajno u vlasništvu države Srbije, a porodica Karađorđević će biti obeštećena po pravilima koja važe za sve građane i taj iznos je obezbeđen. Deo državne kolekcije, ne samo slika, prenet je iz različitih muzeja na Dedinje još u vreme Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Ustupljene su na zahtev i za potrebe izlaganja tadašnjeg kabineta predsednika FNRJ.
U Belom dvoru danas se nalazi, sudeći po Katalogu državne umetničke kolekcije, najmanje 137 dela evropske umetnosti i minimum 178 umetničkih dela sa prostora Jugoslavije.
Prošle nedelje navršilo se godinu dana od kako se sastala prva radna grupa formirana upravo za povraćaj slika u muzej.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*