Blic: Obustavlja se vakcinacija svinja

Foto: EPA-EFE/ FOCKE STRANGMANN

Od 15. decembra, posle više od 30 godina, svinje sa najvećeg broja farmi u Srbiji više neće biti vakcinisane protiv klasične kuge svinja što domaćim proizvođačima, u dogledno vreme, otvara put za plasman mesa na tržište Evropske unije, piše danas „Blic“.

Foto: EPA-EFE/ FOCKE STRANGMANN

List je naveo da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao pravilnik kojim se uvodi rejonizacija i time će praktično biti obustavljena vakcinacija svinja u većem delu Srbije.

Izvor „Blica“ tvrdi da će vakcinacija ostati samo na južnim padinama Fruške gore, Morovićke šume, gde se ta bolest sporadično pojavljuje kod divljih svinja, koje eventualno mogu biti prenosioci.

„U ostalim delovima zemlje biće obustavljena, pogotovo na zaštićenim farmama. Ovo je izuzetno važna mera za srpsku ekonomiju jer će nakon nje naša država moći da se obrati telu za bezbednost hrane kako bi otpočeo monitoring, posle čega bismo mogli da dobijemo dozvolu za izvoz svinjskog mesa u EU“, rekao je sagovornik „Blica“.

On dodaje da će se na taj način smanjiti izdvajanja za taj lek, za koji su se iz budžeta davala značajna sredstva.

„U poslednjih 10 godina za nabavku vakcina je plaćeno više od 70 miliona evra jer se godišnje vakcinisalo između 2,8 do 3,2 miliona svinja“, rekao je izvor „Blica“.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*