Bolivija: Anjes se proglasila predsednicom, na ulicama protesti

EPA-EFE/STRINGER
LA PAZ –

Bolivijska senatorka Đanine Anjes proglasila je sebe u Senatu prelaznom predsednicom Bolivije, uprkos nedostatku kvoruma tokom glasanja za njen izbor, pošto su poslanici levičarske stranke bivšeg predednika Eva Moralesa bojkotovali glasanje, preneo je Rojters.

Morales je prethodno napustio zemlju i u utorak otišao u Meksiko, koji mu je dodelio azil.

EPA-EFE/STRINGER

Morales, kao i potpredsednik Bolivije, podneli su ostavku pre dva dana suočeni sa pritiscima i protestima zbog optužbi za prevaru na izborima 20. oktobra, na kojima je Morales odneo ubeđivu pobedu.

Morales je po sletanju u Meksiko rekao da neće odustati od političke borbe.

Sukobi nakon što se Anjes proglasila za predsednicu

Na ulicama prestonice Bolivije izbili su sukobi pošto se opoziciona liderka Anjes proglasila privremenom predsednicom zemlje. Predstavnici Moralesove stranke Pokret za socijalizam nisu bili prisutni kada je objavila da preuzima vlast.

Ljutite Moralesove pristalice pokušale su da dođu do zgrade Kongresa vičući da ona mora da podnese ostavku, prenosi AP.

Kako se navodi njegov odlazak je bio dramatičan pad za bivšeg pastira lama i vođe sindikata uzgajivača koke koji je za 14 godina kao predsednik pomogao da se milioni izvuku iz siromaštva, povećaju socijalna prava i dođe do visokog ekonomskog rasta u najsiromašnijoj zemlji Južne Amerike.

Na kraju je, međutim, njegov pad prouzrokovan insistiranjem na tome da ostane na vlasti.

Kandidovao se za četvrti mandat nakon što je odbio da prihvati rezultate referenduma koji je podržao ograničenja mandata za predsednika.

Morales je takođe, ubrzo nakon što je postao predsednik 2006. godine, kupio novi avion i izgradio predsedničku palatu u 26 spratova sa helidromom.

Morales je odstupio ubrzo nakon što je prihvatio poziv tima Organizacije američkih država za nove izbore.

Tim je izvestio o nepravilnostima na izborima čiji su službeni rezultati pokazali da je Morales dobio tek toliko glasova da izbegne drugi krug u kojem bi, kako analitičari tvrde, mogao izgubiti od ujedinjene opozicije.

Nakon što je Morales podneo ostavku, njegove pristalice su u ponedeljak postavile barikade kako bi zatvorile neke puteve koji vode do glavnog aerodroma, dok su njegovi neprijatelji blokirali većinu ulica koje vode do glavnog glavnog grada ispred Kongresa i predsedničke palate.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*