Poplavljena Venecija, bazilika i gradski trgovi pod vodom

EPA-EFE/ANDREA MEROLA
VENECIJA –

Italijanski grad Veneciju pogodio je drugi najveći talas plime u istoriji, poplavivši istorijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice.

Gradonačelnik Luiđi Brugnaro izjavio je da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu, prenosi Rojters.

EPA-EFE/ANDREA MEROLA

„Situacija je dramatična. Tražićemo od vlade da nam pomogne, cena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promena“, napisao je Brugnaro na Tviteru.

Visina vode na Trgu Svetog Marka prešla je jedan metar.

Bazilika Svetog Marka poplavljena je šesti put u 1.200 godina, od čega su se četiri poplave desile u poslednjih 20 godina, a najskorija je bila u oktobru 2018. godine.

Za sada nema izveštaja o šteti u bazilici.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako duboka voda teče kao reka ulicama Venecije, kao i visoki talasi koji udaraju brodove privezane kod Duždove palate.

Gradski zvaničnici kažu da je visina talasa bila 187 centimetara, što je nešto manje od rekorda od 194 centimetra, zabeleženog 1966. godine.

Jake kiše pogodile su proteklih dana veći deo Italije, donoseći poplave, posebnona jugu zemlje, a loše vreme prognozira se i za naredne dane.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*