Bolnica izložila rendgenske snimke žrtava porodičnog nasilja

Foto: AFP

Bolnica u Milanu izložila je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama rendgenske snimke žrtava porodičnog nasilja koje su u toj bolnici potražile pomoć.

Foto: AFP

 

Izložba u bolnici San Carlo Borromeo ideja je hirurškinje na traumatologiji Marije Grazije Vantadori (59) koja je želela da prikaže surovu stvarnost svega čemu je svedočila u 26 godina rada.
Iako žene u bolnicu pristižu krvave, s posekotinama i ranama, spaljene ili im je bačena kiselina u lice, Vantadori se odlučila za „čistije“ snimke rendgenskih zraka smatrajući ih snažnijima.
Nisam htela krvavu izložbu, već da pokažem nešto što je istinsko, stvarno i što nije lažno“, rekla je Vantadori za AFP. „Dobra stvar u vezi sa rendgenskim zracima je što smo sve u osnovi jednake. Naše kosti su jednake. Na svakom snimku može biti bilo koja žena.
U predvorju bolnice je desetine rendgenskih snimaka slomljenih noseva, povređenih zglobova, zgnječenih prstiju, slomljenih potkolenica ili rebara uz koje se nalaze ispovesti anonimnih žena.
Jedna žena je ispričala kako joj je partner razbio lice o kuhinjski zid i udario je 43 puta.
Brojala sam udarce kako ne bih mislila na bol. U suprotnom bih bila mrtva„, kazala je.
Na jednom od najstrašnijih snimaka vidi se dugački mesarski nož zabijen u grudni koš. Žena je čudom preživela, rekla je Vantadori koja svoju ulogu promatra mnogo šire od lečenja pacijentkinja. „Moj posao je da to sprečim.
Bolnica pruža sveobuhvatnu pomoć žrtvama porodičnog nasilja kroz centar za žene koji nudi psihološku podršku i socijalne usluge, uključujući i pravnu pomoć.
U Italiji su prošle godine ubijene 142 žene, sve žrtve porodičnog nasilja. Broj žrtava je povećan za 0,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci istraživačkog instituta Eures. Čak 538.000 žena bile su žrtve fizičkog ili seksualnog zlostavljanja svojih partnera u poslednjih pet godina, pokazuju podaci italijanske statističke agencije Instat.
Stručnjaci kažu da su te brojke nepotpune zato što se žene boje da progovore, delom zbog toga što ih je strah da napuste svoje domove i decu.
U 2017. je ubijeno 87.000 žena širom sveta, procjenjuju Ujedinjene nacije. Više od pola ubijenih žena bile su žrtve sopstvenih supruga, partnera ili svoje porodice.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*