Bombardovanjem Beograda na današnji dan počeo napad nacista na Kraljevinu Jugoslaviju

Foto: Arhivska fotografija

Danas se navršava 79 godina od kada je nacistička Nemačka, bez objave rata, bombardovala Beograd, čime je u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji počeo Drugi svetski rat.

Foto: Arhivska fotografija
Prve nemačke bombe u napadu pod kodnim nazivom „Kaznena odmazda“ pale su na Beograd 6. aprila 1941. godine u 6:30 časova, a nemački bombarderi su istog dana, u četiri navrata, razornim i zapaljivim bombama zasuli grad.
Do 17. aprila i kraja Aprilskog rata, koji je okončan potpisivanjem kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, u Beogradu je stradalo više hiljada civila. Samo je u skloništu u porti Vaznesenjske crkve i Karađorđevom parku, koji su direktno gađani, ubijeno više stotina ljudi.
Usled ogromnog materijalnog razaranja 8.000 beogradskih porodica ostalo je bez krova nad glavom.
Nacističko bombardovanje potpuno je uništilo Narodnu biblioteku Srbije, koja je ujedno i jedina nacionalna biblioteka namerno napadnuta tokom Drugog svetskog rata. U požaru, koji je potom usledio, uništen je gotovo ceo fond od 350.000 knjiga, uključujući neprocenjive srednjovekovne spise.
Braneći nebo nad Beogradom, piloti Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva oborili su 48 nemačkih aviona, a poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka.
Operacijom bombardovanja Beograda komandovao je general Aleksandar Ler, koji je zbog ratnih zločina streljan u Beogradu 1947. godine.
Do napada na Kraljevinu Jugoslaviju došlo je nakon vojnog prevrata i demonstracija 27. marta protiv Trojnog pakta, koji je sklopila tadašnja vlada Cvetković-Maček. Otpor paktu sa silama Osovine razljutio je Nemačku, jer je poremetio planove o napadu na Sovjetski Savez, pa je Hitler naredio da se, osim Grčke, uništi i Kraljevina Jugoslavija.
Jugoslavija je kapitulirala 11 dana kasnije, a kralj Petar Drugi Karađorđević i Vlada napustili su zemlju tri dana ranije.
https://youtu.be/bbUJokdibZQ
Zemlja je raskomadana i podeljena između Nemačke, Italije, Mađarske i Bugarske, s tim što su Srbiju okupirale Hitlerove snage.
Autor: Srna

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*