Bošnjačka stranka neće biti deo nove vlade Crne Gore,Mandić i Knežević pozvali manjinske stranke na razgovor

epa08690885 A general view for Members of the Parliament as they attend the inaugural session of the National Assembly in Podgorica, Montenegro, 23 September 2020. Lawmakers held the first session in the Montenegro parliament after the 30 August elections amid the spread of the coronavirus that causes the COVID-19 disease. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
ODGORICA –

Glavni odbor Bošnjačke stranke (BS) odlučio je danas da ta stranka neće biti članica nove vlade Crne Gore.

„Zbog različitog pristupa i određenih ideoloških razlika s nekim članicama nove vlasti, oko važnih društvenih pitanja u Crnoj Gori, te odnosa prema manjinskim narodima, kako u nedavnoj prošlosti, tako i sadašnjih političkih programa, Glavni odbor Bošnjačke stranke je odlučio da u ovom političkom trenutku, ne treba biti članica buduće Vlade“, navodi se u saopštenju stranke posle sednice GO u Rožajama.

crna, gora, crnogorski, parlament, skupstina, crne, gore

EPA-EFE (Boris Pejović)

Glavni odbor BS je, dodaje se, jednoglasno podržao opređeljenje da BS ostane, kao i do sada, samosvojan i autentičan politički subjekat, predstavnik političkih interesa bošnjačkog naroda i drugih građana.

Bošnjačka stranka ostaje privržena principima demokratije, vladavine prava i demokratskih reformi, ističe se u saopštenju.

Stranka će, kako se dodaje, podržavati sve procese koji su usmereni ka evropskim integracijama, prozapadnom putu, snaženju institucija, unapređenju položaja i statusa Bošnjaka, u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj sferi.

Bošnjačka stranka najavljuje da će biti partner svim demokratskim snagama, i iz vlasti i iz opozicije, koje imaju ove ciljeve i da će podržati sva zakonska rešenja u tom pravcu, kao i da će budno pratiti sva naredna dešavanja i podržavati sve pozitivne i reformske procese, dodaje se.

„Bićemo partneri u svim budućim projektima Vlade usmerenim društvenom i ekonomskom boljitku, kao i svim političkim snagama koje su okrenute dobrobiti građanske, multietničke i evropske Crne Gore“, ističe se u saopštenju.

Mandić i Knežević uputili poziv liderima manjina

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević poslali su predsedniku Bošnjačke stranke Rafetu Husoviću i liderima Albanske liste Genciju Nimanbeguu i Niku Đeljošaju dopis u kome ih pozivaju na otvoreni razgovor za pomirenje i prevazilaženje problema iz prošlosti, prenose Vijesti. Oni su naveli da je došlo novo vreme, slobodnije za sve i da se zbog izgovorenog ne dele i ne udaljavaju.

mandic

EPA ( BORIS PEJOVIĆ)

„Kao politički predstavnici srpskog naroda procjenjujemo da je ovo onaj važni trenutak kada je neophodno da otpočnemo otvoreni razgovor o svemu korisnom za Crnu Goru i naše narode u njoj. Pomirenje za budućnost, to je naša politika u koju Vas želimo uvjeriti. Takva budućnost traži da pokažemo zrelost koju novo vrijeme zahtijeva, a pomirenje otvara vrata za jednu mirniju, stabilniju i demokratskiju Crnu Goru koju svi želimo“, navodi se u inicijativi koju su potpisali Mandić i Knežević.

Oni su naveli da je ova inicijativa važna za istinsko razumevanje, za međusobno poštovanje, prevazilaženju nedostataka povjerenja u politički proces i mogućnost iskrenog dogovora između srpskog naroda sa bošnjačkim i albanskim narodom u Crnoj Gori.

„Smatramo da narodi Crne Gore treba da budu priznati i ravnopravni, bez obzira na brojnost. Mi vas, kao bivši režim, ne vidimo kao sredstvo za očuvanje buduće vlasti, već kao istinske partnere u kreiranju buduće vlasti i u zajedničkom rješavanju svih nagomilanih problema koji su nadvili nad našom Crnom Gorom“, navodi se u inicijativi.

Dvojica lidera su dodali da ne žele da iskoriste mogućunost i trenutak u kome Srbi u Crnoj Gori prvi put posle mnogo godina mogu da utiču na kreiranje društveno-političkih kretanja prigrabe što više vlast, već da zajedno sa manjinskim narodima, u otvorenom razgovoru, pokušaju da pronađu najoptimaliji model suživota koji će se oslanjati na tradiciji građanskih sloboda.

„Želimo da zajedno vodimo računa o privrednoj, vjerskoj, prosvjetnoj i kulturnoj ravnopravnosti naših naroda. Dosta je naše društvo bilo podijeljeno na pobjednike one druge koje su pobjednici svakodnevno podsjećali da se osjećaju poraženim, na one koji žive u privilegijama i većina naših sunarodnika čiji je život ispunjem brigom za puko preživlanje, na one koji su zbog vjere ili nacionalnog osjećanja trpjeli tjeskobu i neuvažavanje i onih kojima je pripadnost vlasti sve garantovala“, saopštili su Mandić i Knežević.

Crnogorac: Normalizacija odnosa sa Srbijom prioritet Crne Gore

Srećko Crnogorac, član ekspertskog tima mandatara za sastav crnogorske vlade, izjavio je da će puna normalizacija odnosa sa Srbijom biti prioritet budućem ministru spoljnih poslova.

„Veze dve države, koje su u rasponu od ekonomskih do rođačkih, moraju biti prioritet i verujem da ćemo naći razumevanje za to u Beogradu“, rekao je Crnogorac za Radio Beograd.

Govoreći o položaju Srba u Crnoj Gori, on je rekao da je odnos doskorašnje crnogorske vlasti prema Srbima bio loš, posebno po pitanju zastupljenosti u državnim organima.

„Nema nikakve sumnje da je bilo ozbiljne, sistematske diskriminacije“, ocenio je Crnogorac i dodao da će nova vlast to promeniti.

On je ponovio da je već dogovorena izmena Zakona o slobodi veroispovesti, koji je bio okidač za litije i masovno okupljanje građana.

Komentarišući pregovore o novoj vladi, Crnogorac je rekao da će sve stranke i koalicije koje su učestvovale u rušenju režima Mila Đukanovića učestvovati u vlasti proporcionalno izbornim rezultatima.

On je istakao da se princip proporcionalnosti mora poštovati, a da ekspertska rešenja treba tražiti jedino kad je reč o najosetljivijim resorima.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*