Brnabić: Evropska komisija sada daje optimističke signale za proširenje

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr
RIM –

Zajedno sa novom Evropskom komisijom došla i nova energija po pitanju proširenja EU, izjavila je danas u Rimu premijerka Ana Brnabić i istakla da joj to daje razloge za optmizam da Srbija može očekivati mnogo jasnije signale za pridruživanje.

Brnabić je na pitanje novinara da li je brine zamor u proširenju EU, rekla da je na današnji sastanak sa evropskim komesarom za proširenje i susedstvo Oliverom Varheljiem bio jako dobar i da je Verhelji potvrdio tu novu energiju.

„On je potvrdio da sa novom metodologijom koju možemo očekivati, to može ići samo u smeru mnogo brže dinamike i mnogo jasnijih uslova, koji se stavljaju i pred zemlje koje žele da postanu članice EU. I mnogo veće predvidljivosti i jasnijih signala za zemlje kakva je Srbija“, naglasila je Brnabić.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Ona dodaje da bi nova metodologija o proširenju koju je predložio francuski predsednik Emanuel Makron značila da se za zemlje koje su u procesu pristupanja EU izdvajaju veća novčana sredstva iz evropskog budžeta za implementaciju reformi, a Srbija je , ističe, daleko došla u pregovorima sa EU, a ekonomski rezultati daju sliku stabilne zemlje koja može samo da doprinese stabilnosti i jačini EU.

„Na sastancima je bilo reči o sredstvima koja bi mogla da prate novu metodologiju, što je zasluga predsednika Makrona „, rekla je Brnabić.

Dodala je da će ta sredstva biti izdvajana i za infrastrukturne projekte, ekonomski razvoj, ekonomsku saradnju sa EU.

Brnabić kaže da očekuje da u toj novoj metodologiji Srbija vidi da će reforme pratiti i mnogo veća izdvajanja finansijskih sredstava od EU za zemlje koje su na putu učlanjenja u EU.

Brnabić je dodala da je Samit CEI veoma važan zbog regionalne saradnje i povezivanja, ali i zbog saradnje Srbije sa zemljama članicama EU, koje su i članice Inicijative i da je istaknuta jasna opredeljenost za guranje dalje agende proširenja u okviru EU.

Dodala je da je na Samitu rečeno da je istorijska greška Unije što nisu otvoreni pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Brnabić je rekla novinarima da je imala i veoma dobre bilateralne susrete na marginama Samita, sa italijanskim premijerom Đuzepeon Konteom, komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem i premijerom Moldavije Jonom Čikuom.

Varheji možda u Srbiji do kraja januara 2020.

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Rimu, na marginama Samita Centralno-evropske inicijative (CEI), s novim evropskim komesarom za proširenje EU Oliverom Varhejijem, između ostalog, i o mogućnosti njegove posete Srbiji do kraja januara naredne godine.

„Razgovarali smo i o tome da on možda izdvoji vreme za posetu Srbiji do kraja januara, kao i o tome šta možemo očekivati od nove metodologije za proširenje Unije – koliko će i kako uticati na naše pregovore sa EU i dinamiku pregovora, koja mora biti drugačija”, rekla je Brnabićeva novinarima u Rimu, nakon plenarnog dela Samita.

Dodala je da je bilo reči o izbornim uslovima u Srbji, kakvi su oni danas u odnosu na 2012. godinu, kao i o tome šta je sve urađeno i koliko je posvećenost i predsednika i vlade Srbije da rade sa EU i sa evroparlamentarcima.

Premijerka je rekla da je sa Verhejijem razgovarala i o kvotama na uvoz čelika koje je EU uvela svim trećim zemljama, pa i Srbiji.

“Razgovarali smo o tome kakva će biti politika nove Evropske komisije u odnosu na to pitanje, koje je izuzetno značajno. Značajno u ekonomskom, ali, i to sam rekla, to je i političko pitanje koje želimo da pokrenemo sa novom EK”, rekla je Ana Brnabić.

Prenela je da je Varheji obećao da će o toj temi razgovarati sa evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom, i dodala da se nada i očekuje da će putovati u Brisel da razgovara o tom pitanju.

Brnabić sa Konteom na marginama Samita CIE

Ana Brnabić sastala se danas u Rimu s premijerom Italije Đuzepeom Konteom na marginama Samita Centralno-evropske inicijative.

Brnabićeva i Konte, čiji je sastanak trajao duže nego što je bilo predviđeno, razgovarali su i o tome da naredne godine bude održana četvrta zajednička sednica dve vlade na kojoj bi se razmatrali konkretni projekti o saradnji Italije i Srbije.

Dvoje premijera razgovarali su o odnosima Srbije i Italije, jačanju ekonomske i političke saradnje, kao i evropskim integracijama Srbije i zajedničkom rešavanju izazova sa kojima se Evropa suočava.

„Na sastanku smo razgovarali o zaista dobrim vezama, ekonomskim i političkim, kao i o utiscima o njegovoj zvaničnoj poseti u martu ove godine, koja je i godina velikog jubileja – 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Italije i 10 godina strateškog partnerstva“, rekla je Brnabićeva novinarima.

Konte je boravio u martu ove godine u Srbiji, što je bila njegova prva poseta zvaničnom Beogradu, gde je razgovarao sa srpskim državnim vrhom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je izrazio posebnu zahvalnost Konteu na podršci evropskom putu Srbije.

„Izgovorio je jednu rečenicu zbog koje nisam mogao da sakrijem neku vrstu radosti i zadovoljstva. Rekao je da će Italija biti dobar i iskreni ambasador Srbije na njenom evropskom putu“, preneo je tada Vučić novinarima posle sastanka sa Konteom.

Premijerka Brnabić je pre nekoliko dana u Beogradu razgovarala s ministrom za evropske poslove Italije Vinčencom Amendolom i istakla da je čvrsta podrška Italije evropskom putu Srbije i stabilnosti regiona jedan od stubova uspešne bilateralne saradnje zemalja.

„Odnosi Srbije i Italije utemeljeni su i na čvrstoj ekonomskoj saradnji“, rekla je tom prilikom Ana Brnabić i naglasila da je Italija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera i najznačajnijih stranih investitora Srbije.

Srbija i Italija ove godine obeležavaju značajan jubilej – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Brnabićeva se u Rimu sastala i s premijerom Moldavije Jonom Čikuom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*