Brnabić na Samitu Centralnoevropske inicijative u Rimu

РТВ (Јарослав Пап)
RIM –

U Rimu je danas počeo Samit Centralno-evropske inicijative (CEI), a među učesnicima, liderima zemalja članica te inicijative je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Pred početak skupa, domaćin, italijanski premijer Đuzepe Konte dočekao je Brnabić i predstavnike zemalja članica CEI.

RTV (Jaroslav Pap)

Međi učesnicima Samita su i premijeri Albanije Edi Rama, Hrvatske Andrej Plenković, Crne Gore Dušan Marković i Severne Makedonije Zoran Zaev, šef diplomatije Slovenije Miro Cerar…

Učesnici Samita će razgovarati o značaju evropskih integracija, međusobnoj ekonomskoj i privrednoj saradnji, kao i o poslovnim prilikama u regionu.

Premijerka će se obratiti učesnicima Samita na plenarnoj sesiji, a tokom boravka u Rimu razgovaraće i sa predsednikom italijanske vlade Đuzepeom Konteom.

Takođe, na marginama Samita predsednica srpske vlade sastaće se sa premijerom Moldavije Jonom Čikuom i sa novim evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Centralno-evropska inicijativa ove godine obeležava jubilej – 30 godina od uspostavljanja ovog formata saradnje, koji je nastao 1989. godine iz „saradnje četiri zemlje“ – Italije, Austrije, tadašnje SFRJ i Mađarske.

Današnjim Samitom se obeležava i završna faza ovogodišnjeg italijanskog predsedavanja CIE.

Inicijativa danas broji 17 članica – Albanija, Belorusija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Italija, Mađarska, Severna Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina i Crna Gora, budući da je Austrija tokom 2018. godine odlučila da istupi iz članstva.

Strateški cilj CEI je „regionalna saradnja za evropske integracije“, a jedan od glavnih prioriteta CEI je saradnja sa EU, sa ciljem jačanja procesa evropskih integracija celog regiona.

Inicijativa funkcioniše po sistemu rotirajućeg jednogodišnjeg predsedavanja, a Srbija je predsedavala CEI 2011. godine.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*