Brnabić razgovarala s predstavnicom Svetske banke o problemu zagađenja

Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ DS

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicom Svetske banke, rukovodiocem globalne prakse za životnu sredinu, prirodne resurse i plavu ekonomiju za Evropu i Centralnu Aziju Ksenijom Lvovski o mogućnostima saradnje sa Svetskom bankom i pronalaženju načina na koji bi ova institucija mogla pružiti pomoć u rešavanju problema zagađenja vazduha, vode i upravljanja otpadom.

 

Predsednica vlade istakla je da zaštita životne sredine postaje jedan od najvažanijih izazova naše zemlje i da je napredak u ovoj oblasti važan segment društvenog razvoja. Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27, koje se bavi životnom sredinom, podneta je Evropskoj komisiji, objasnila je premijerka, dodajući da Srbiju čeka izazovan i dugoročan proces primene zakona i rešenja u ovoj oblasti.

Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ DS

 

Predstavnici Svetske banke istakli su da je neophodno pronaći mehanizam podrške za Srbiju, ali i region u celini, kako bi se na najbolji način napravio dugoročan i održiv plan za rešavanje svih problema vezanih za zaštitu životne sredine. Takođe, kako je objašnjeno, Srbiji od velike pomoći mogu biti i primeri dobre prakse u drugim zemljama poput Bugarske, Poljske i Slovačke.

 

Navedeno je da je od ključnog značaja podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije i prelazak  na korišćenje biomase kao osnovnog energenta, kao i saradnja i uključivanje svih nivoa vlasti u pronalaženju najefikasnijih mera, a pre svega  lokalnih samouprava.

 

Kada je u pitanju zagađenje vazduha, premijerka Brnabić navela je da je Vlada Srbije osnovala i posebnu Radnu grupu koja predlaže neophodne mere u cilju zaštite životne sredine i koordinira radom relevantnih državnih organa u ovoj oblasti.

 

Kako je navela, Vlada Srbije usvojila je i Nacionalni plan za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje, a kojim se obavezuje da napravi značajne iskorake u pogledu smanjivanja emisija zagađujućih materija iz velikih energetskih postrojenja.

 

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, dogovoreno je da u narednom periodu budu precizirane konkretne mere podrške Svetske banke Srbiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*