Brnabić: Ulažemo dve milijarde dinara u deset hiljada mladih

TANJUG

SENTA: Vlada Srbije kroz program „Moja prva plata“ ulaže dve milijarde dinara u 10.000 mladih da steknu prvo radno iskustvo, najavila je danas premijerka Ana Brnabić i najavila da će, ukoliko taj program bude uspešan, to biti samo početak, kada je reč o takvom vidu podsticanja zapošljavanja mladih.

TANJUG
„Ako bude uspešan pogram to je samo početak jednog mnogo šireg i većeg programa za podsticanje zapošljavanja mladih u Srbiji“, poručila je Brnabić u fabrici Biospringer u Senti na promociji programa „Moja prva plata“.
Istakla je da je „Moja prva plata“ šansa za 10.000 mladih ljudi da steknu prvo radno iskustvo.
Izrazila je očekivanje da će posle devet meseci koje pokriva država sa 20.000 dinara za one sa srednjom školom i 24.000 dinara za one sa završenim fakultetom, i ostati da rade u tim kompanijama.
Poslodavci će moći na tu sumu da dodaju naknadu mladima koje angažuju, dodala je Brnabić.
„Od danas do 25. septembra mogu da se prijave poslodavci, potpuno elektronski poštop nije potreban nijedna papir niti da se ode u APR, a od 1. do 15. otkobra se prijavljuju mladi ljudi, koji takođe neće morati da podnesu nijedan papir već će sve moći da urade elektronski za samo par minuta“.

Kaže da mladi već od danas mogu da pristupe portalu Moja prva plata i gledaju pozicije za koje će moći da konkurišu, svi oni koji nemaju radno iskustvo i imaju do 30 godina starosti.
„U fokusu su mladi, njihove plate, posao i šansa da ojačaju i ostanu u Srbiji, tu da stvaraju svoje porodice. To ostaje jedan od prioriteta i za buduću vladu“, poručila je Brnabić.
Zahvalila je kompaniji Biospringer koja je, kako kaže, na mnogo načina zadužila Vladu Srbije, ali ne samo zato što ima 150 radnika i što daje dobre plate, već što su državi izašli u susret kada je to bilo najpotebnije u vreme prvog korona udara kada je bila nestašica kvasca.
Tada je, dodaje, organizovana što pre proizvodnja veće kolicicne kvasca za domaće tržište.
„Ta kompanija je u borbi protiv korone bila sa nama srcem i dušom i jedna je od kompanija koje su simbol toga koliko smo dobro radili sa privredom da izademo u susret svim potrebama naših građana“, rekla je Brnabić.
Takođe, Biospringer podržava sve inicijative vlade za zapošljavanje mladih i ima potpisane ugovore o saradnji sa univerzitetima i fakultetima u Beogradu i Novom Sadu.
„To je prava kompanija za lansiranje ovog programa, koji smo osmislili i sada realizujemo u saradnji sa Privrednom komorom Srbje, uz veliku podršku i učešće Ministarstva za rad i Kancelarije za IT“, navela je Brnabić i dodal da su uspeli da u periodu kraćem od dva meseca realizuju tu ideju i puste program u radu.
Dodaje da je veliki problem mladima da nađu prvi posao pošto sve firme traže radno iskustvo.
„Hvala PKS što radi sa svim svojim članovima da ih zainteresuje da se uključe u program“, poručila je premijerka.
Podsetila je da je vlada već dosta toga uradila za zapošljavanje mladih i da je od 1. oktobra 2018. radi podsticanja preduzetništva mlade koji posle školovanja žele da otvore svoje firme u prvih 12 meseci oslobodila plaćanja poreze i doprinesa.
Brnabić kaže da je tako nastalo 189 novih kompanija, od čega se u prvih 12 meseci ugasilo samo njih šest.
To je ogroman uspeh i to ćemo nastaviti, poručila je premijerka.
Kaže da je druga velika stvar, izmena i dopuna Zakona o porezima u decembru prošle godine, čime je predviđeno da od 1. januara 2020. sve kompanije koje zapošljavaju mlade bez iskustva budu kod njihovih plata oslobođenje poreza i doprinosa, i to postepeno 70 odsto, 65 i 60 odsto tokom tri godine.
Treća stvar je, ističe, program „Moja prva plata“ koji će dodatno olakšati kompanijama i motivisati ih da zaposle mlade ljude.
„Radićemo o dalje sa celom priredom da vidimo šta možemo još da uradimo“, poručila je Brnabić.
Zamolila je privatnike da se prijave, kao i mlade da prate sajt Moja prva plata i poručila da im valda stoji na raspolaganju za sve informacije i podršku.
Poslodavci bez dodatnih obaveza
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da u okviru projekta „Moja prva plata“ poslodavci nisu u obavezi da daju mesečnu nadoknadu, mimo 20.000 i 24.000 dinara koje daje država, ali i dodala da je uverena da će kompanije pokazati društvenu odgovornost i da će dobrim platama zadržati mlade i kvalitetne kadrove.
Odgovarajući na pitanje novinara da li je država osmislila mehanizam kojim bi obavezala poslodavce da mladi ne ostanu na primanjima od 20.000 i 24.000 dinara, Brnabić je kazala da država nema takav mehanizam, jer bi to, navodi, destimulisalo kompanije da se prijave za projekat.
„Nismo obavezali privredu u tom smislu, ali verujem u to da je poslodavcima u interesu da nađu mlade i kvalitetne kadrove, da ih edukuju, obuče i zadrže, jer će upravo mladi doneti mnogo veći povrat na tu investiciju u njih, nego sama investicija“, rekla je Brnabić u Senti.
Kaže da će država nastaviti da razgovara sa privredom i pratiće kako se odvija realizacija projekta „Moja prva plata“, a da će posebno skretati pažnju na društveno odgovorne kompanije koje daju dodatan novac i stalno zaposlenje.
„Nama je osnovni motiv i cilj ovog programa da mladi steknu radno iskustvo i da nemaju problema kada dođu na razgovor za posao gde traže osobu sa iskustvom“, navela je Brnabić.
Očekujemo ispravno civilizacijsko reagovanje
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da od međunarodne zajednice očekuje da će biti jasna ne samo u osudi događanja oko Visokih Dečana, već i u sprečavanju da se naša kulturno-istorijsko-verska baština ugrožava.
„Nadam se da će svi međunarodni akteri počevši od UNESKO-a, preko EU, biti jasni ne samo u osudi, već i sprečavanju da se naša kulturno- istorijsko- verska baština ne urušava, ugrožava, već da se čuva“, poručila je premijerka.
Brnabić je istakla da ta baština nije važna samo za nas već za ceo svet.
„Očekujem da oko toga nema razgovora i da se na tome radi na način kako je civilizacijski ispravno“, poručila je.
Rekla je da je to izuzetno teška tema za nas, jer se, nakon uništavanja, spaljivanja i rušenja manastira na teritoriji KiM 2004, koji nisu samo naša kulturna baština, već baština pod zaštitom UNESKO, to nažalost i 16 godina kasnije nastavlja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*