Brod sa ukrajinskim žitom napustio luku Černomorsk, ide ka Bosforu

PRINTSCREEN
KIJEV –

Teretni brod koji prevozi žitarice napustio je ukrajinsku luku Černomorsk po prvi put od prestanka važenja Crnomorskog sporazuma, saopštio je visoki vladin zvaničnik, prenosi Rojters.

Plovilo Otporni Afrika sa 3.000 tona pšenice, napustilo je luku Černomorsk i krece ka Bosforu, saopštio je zamenik premijera Oleksandr Kubrakov na Fejsbuku.

On je naveo da je to prvo od dva plovila koja su prošle nedelje ušla u Černomorsk kroz privremeni koridor za civilne brodove koji je uspostavila ukrajinska mornarica. Kubrakov je uz izjavu objavio fotografiju broda na otvorenom moru.
Ukrajina je najavila prošlog meseca otvaranje „humanitarnog koridora“ u Crnom moru, pošto se Rusija povukla iz crnomorskog sporazuma o bezbednom izvozu ukrajinskog žita, postignutog u julu 2022 između Moskve i Kijeva uz posredovanje UN i Turske.

Brodovi Arojat i Otporni Afrika pristali su u subotu u crnomorsku luku Černomorsk u Ukrajini i trebalo je da krenu nakon što budu natovareni sa skoro 20.000 tona pšenice za Afriku i Aziju.

Kubrakov je saopštio da je drugi brod, Arojat, još uvek usidren u Černomorsku i da se puni pšenicom za Egipat.

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*