Broj umrlih od korona virusa u Kini porastao na 360

Foto: Beta/AP/Chinatopix

Broj umrlih od korona virusa u Kini porastao je na 360, što je više nego za vreme epidemije Sarsa početkom dvehiljaditih godina, pošto su vlasti u provinciji Hubej objavile danas 56 novih smrtnih slučajeva.

Foto: Beta/AP/Chinatopix

U svom dnevnom izveštaju zdravstvena komisija Hubeja, provincije u centru Kine gde je žarište nove epidemije, saopštila je i da je zabeleženo 2.103 novih slučajeva obolelih.

Time je, prema zvaničnim podacima, ukupan broj obolelih u celoj Kini sada 16.480.

Epidemiju je Svetska zdravstvena organizacija prošle nedelje proglasila globalnom vanrednom situacijom, sa prijavljenim slučajevima u više od 20 zemalja.

Juče je zabeležen prvi smrtni slučaj od korona virusa van Kine, na Filipinima, u Manili je umro 44-ogodišnji Kinez, poreklom iz Vuhana, glavnog grada Hubeja, gde je i počela epidemija.

Grupa industrijski najrazvijenijih zemalja G7 juče je saopštila da će udružiti snage u borbi protiv ove epidemije, saopštilo je nemačko Ministarstvo zdravlja.

„Dogovorili smo se da mora da postoji konferencijska telefonska veza ministara zdravlja članica G7 kako bismo imali jedinstven odgovor“, rekao je nemački ministar zdravlja Jens Špan posle telefonskog razgovora s američkim kolegom.

Novi oblik korona virusa pojavio se krajem decembra prošle godine na pijaci u Vuhanu, gde se prodaju divlje životinje. Epidemija se zatim proširila van Hubeja posebno sa povećanim putovanjima tokom raspusta povodom kineske Nove godine.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*