Delegacija Grada Bijeljina na obilježavanju Dana Novog Sada

GRAD NOVI SAD

Delegacija Grada Bijeljina, na čelu sa gradonačelnikom Mićom Mićićem, prisustvovala je obilježavanju 1. februara – Dana Grada Novog Sada, odnosno 272 godine od kada je carica Marija Terezija dodijelila Novom Sadu status slobodnog kraljevskog grada.

GRAD NOVI SAD

 

Gradonačelnik Mićić rekao je ovom prilikom da saradnja Bijeljine i Novog Sada traje godinama, posebno kada je riječ o razmjeni iskustava u oblasti poljoprivrede i infrastrukture.

 

– Desetine poljoprivrednika iz Semberije svake godine, uz pomoć Grada Bijeljina, odlazi na poznati Novosadski sajam, kako bi bili u toku sa savremenim dostignućima u poljoprivredi, a Bijeljina će ove godine 18. put organizovati „Interagro“, upravo po ugledu na najpoznatiji poljoprivredni sajam u regionu. Osim toga, drago mi je što vidim da se Novi Sad iz godine u godinu sve više razvija, dajući nam priliku da neke pozitivne ideje i iskustva primijenimo u Semberiji – naveo je Mićić.

GRAD NOVI SAD

 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da ovaj grad ima ogromnu pokretačku energiju i jasnu razvojnu perspektivu.

 

– Mnogo je vode proteklo Dunavom od stare Racke varoši i Petrovaradinskog šanca, do Novog Sada 1748. godine, pa i ovog kakvog danas volimo. I kroz te prohujale vekove, Novosađani su iznova i iznova jačali svoj grad, dizali su ga i gradili posle raznih zala, tugovali su zbog nevinih žrtava, ali i praštali, i tim oprostima davali šansu budućnosti. Naš cilj danas je jasan – da omogućimo mladim generacijama da ostanu u Novom Sadu – naglasio je Vučević.

 

Godine 1748. Novi Sad je proglašen slobodnim kraljevskim gradom, čime je stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habsburške monarhije, a od 1998. godine 1. februar se i zvanično obilježava kao Dan grada. Novi Sad je prošle godine izabran za Omladinsku prestonicu Evrope, dok će 2021. godine ponijeti titulu Evropske prestonice kulture.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*