Burna sednica crnogorskog parlamenta, policija blokirala Podgoricu i magistralni put Berane – Bijelo Polje

EPA/BORIS PEJOVIC
PODGORICA –

Poslanik i jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić pozvao je danas iz parlamenta sve građane Crne Gore da dođu u Podgoricu ili izađu na ulice u svojim gradovima, da, kako je rekao, zaustave ovakvu Crnu Goru, a vlast pozvao da povuče vladin predlog zakona o slobodi veroispovesti.

EPA/BORIS PEJOVIC

Mandić je u svom obraćanju u parlamentu rekao da je zgrada Skupštine prepuna policije, a da je oko zgrade hiljade policajaca, a da još njih hiljadu zaustavlja građane Crne Gore da dođu pred zgradu parlamenta. Demokratski front, kazao je, ipak neće odustati od svog plana i pozvao onih, kako je rekao, 99.983, koji su potpisali zakletvu da će braniti Crkvu da u momentu kada parlament izglasa predloženi zakon, izađu na ulice u svim gradovima širom Crne Gore.

Ispunićemo plan Demokratskog fronta, poručio je Mandić.

„Ovo je važan momenat za Crnu Goru, ako odustanemo i pokleknemo bićemo prezreni od našeg potomstva“, poručio je lider DF i dodao da su poslanici tog fronta „spremni da prilože sebe na oltar crkve“.

Blokiran magistralni put Berane – Bijelo Polje

Poručio je da ako vlast ne povuče zakon, ovde se, kazao je, mora zaustaviti Crna Gora. Obraćajući se premijeru Dušku Markoviću, Mandić ga je upozorio da ne dozvoli da navuče prokletstvo na sebe i svoju porodicu i na ljude koji ne misle kao on, ali će ipak dići ruku za zakon.

Marković pozvao policiju da ne primenjuje silu

Premijer Duško Marković pozvao je danas nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova da nalože pripadnicima policije, koji blokiraju grad, da ne smeju da primenjuju silu, već da samo obezbeđuju sigurnost institucija Crne Gore i svakog njenog građanina.

Obraćajući se u parlamentu, Marković je poručio da policajci nisu ni protiv Crkve, ni protiv sveštenika, ni protiv naroda. Moguće je, kazao je, da je prisustvo policije nesolidno i neadekvatno, ali je to procena nadležnh službi. Poručio je pripadnicima policije na ulicama i u zgradi parlamenta da trpeljivost mora biti danas njihova vrlina a ne poziv na ovlasćenje. Marković je rekao da je tu poruku bio dužan da uputi, jer je to od njega tražio opozicioni Demokratski front

„Pokušajmo da nađemo rešenje. Pozvani ste da razgovarate, povucite ovaj zakon pronađite rešenje“, pozvao je Mandić i istakao da je sve ovo sa zakonom usmereno samo prema pravoslavnoj crkvi.

Dodao je i da više ništa nije isto, sve je, kazao je, različito. Mandić je pozvao nadležne u Vladi Crne Gore da uklone barikade sa ulica, jer je, kako je rekao, hiljade građana predvođeno episkopima krenulo ka Nemanjinom gradu. On je pozvao vladu i policiju da uklone barikade, kako bi taj svet koji je krenuo mogao da, kako je rekao, stigne tamo kamo se uputio.

„Ovo su oni važni istorijski momenti koji odlučuju sudbinu zemlje i sudbinu naroda. Dovoljno bi bilo da neko od nerazumnih ljudi udari nekoga. Ovo ne može da izađe na dobro“, upozorio je Mandić.

On i Knežević su predložili Markoviću da se sastanu sa episkopima i sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja u vezi sa spornim zakonom o slobodi veroispovesti.

Susret premijera Markovića i mitropolita Amfilohija

Predsednik crnogorskog parlamenta, Ivan Brajović, obavestio je poslanike da će premijer Duško Marković primiti u svom kabinetu mitropolita Amfilohija.

Brajović je rekao da parlament nastavlja raspravu o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, a da će se, kako je rekao, Marković i mitropolit sastati kako bi razgovarali o tom zakonu.

„Vijestima“ je  je mitropolit Amfilohije krenuo iz Cetinja na pregovore sa Markovićem.

„Vijestima“ je iz Vlade potvrđeno da su njih dvojica već razgovarali telefonom i da je nakon toga poglavar MCP krenuo da se sa premijerom sastane u njegovom kabinetu.

Marković će se nakon sastanka sa mitropolitom Amfilohijem vratiti u parlament.

Susret Markovića i mitropolita Amfilohija sugerisao je poslanik opozicionog DF, Andrija Mandić.

Odgovorajući premijeru da li mu je patrijarh Irinej zaista dao blagoslov da poziva građane na protest, Mandić je rekao da je od patrijarha srpskog dobijen blagoslov da se bore za SPC u i van parlamenta.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*