Cena gasa ostaje ista tokom cele grejne sezone

Илустрација morguefile.com
NOVI SAD –

Snabdevanje gasom neće biti ugroženo, bez obzira na potencijalne probleme, a cena gasa će biti stabilna i neće se menjati u ovoj grejnoj sezoni, izjavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović prilikom potpisivanja ugovora o gasifikaciji Kraljeva, Kragujevca i Zrenjanina.

Kako se navodi u saopštenju Srbijagasa, Bajatović je rekao da su preduzeo sve mere u vezi sa sigurnim snabdevanjem gasom, čak i u slučaju da dođe do problema sa njegovom isporukom preko teritorije Ukrajine.

Ilustracija morguefile.com

„Srbijagas je u saradnji sa Vladom Srbije preduzeo sve mere da obezbedi dodatne količine gasa, pre svega iz Baumgartena, tako da će Podzemno skladište u Banatskom Dvoru do kraja ove godine, umesto sa 450 miliona kubika, biti napunjeno sa dodatnih 100 miliona tj. sa ukupno 550 miliona kubika“, naveo je Bajatović.

Za potrošače je dobro, dodao je, što se privodi kraju izgradnja magistralnog gasovoda od bugarske do mađarske granice, i što su počeli radovi na proširenju skladišta u Banatskom Dvoru, a gradiće se još jedno skladište u Itebeju.

Iduće godine Srbija će započeti i nove interkonekcije, pre svega, izgradnju gasovoda Niš – Dimitrovgrad – Sofija, kao i pripremu dokumentacije i planova za gasovod Beograd – Banjaluka, i za realizaciju interkonekcije prema Rumuniji.

Bajatović je najavio i širenje gasovodne mreže prema Valjevu, Leskovcu, Vranju, Gadžinom Hanu.

Potpisani ugovori za završetak gasifikacije u tri grada

Ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji koje je Srbijagas danas potpisao sa gradonačelnicima Kraljeva i Zrenjanina, kao i ugovor za završetak gasovoda do FIAT fabrike u Kragujevcu, predstavljaju osnovu za završetak gasifikacije i izgradnju gasovoda ka industrijskim zonama u tim sredinama, saopštio je Srbijagas.

Ugovore su potpisali Bajatović i gradonačelnici Kraljeva i Zrenjanina Predrag Terzić i Čedomir Janjić, kao i predstavnik izvođača radova koji će završiti gasovod do fabrike Fiat automobili u Kragujevcu, finansijski direktor preduzeća „Millenium team“ Andreja Đuulić.

Generalni direktora JP „Srbijagas“ ocenio je da će potpisani dokumenti omogućiti da svi sadašnji i budući investitori u njihovim industrijskim zonama, kao i domaćinstva u svim naseljenim mestima, imaju na raspolaganju kvalitetan energent.

„Mi ovim zapravo rešavamo sve zahteve investitora u industrijskoj zoni Kraljeva, ali i kompletnu gasifikaciju grada, kao i snabdevanje gasom novih stanova koji se grade za vojsku“, rekao je Bajatović.

Kako je istakao, ugovorom sa Zrenjaninom rešavaju se sve međusobne finansijske obaveze i otvaramo novu etapu u saradnji, „budući da ćemo svim fabrikama koje već rade ali i onima koje su najavile svoje dolazak, obezbediti da mogu odmah da se priključe na gasovodnu mrežu“.

Javno preduzeće „Srbijagas“ preuzeće distributivnu mrežu u Zrenjaninu u zamenu za dug toplane od četiri miliona evra i buduće investicije vredne više od 14 miliona evra u gasifikaciju tog grada.

On je objasnio da se u Kragujevcu danas završava investicija koju je Grad ranije započeo oko snabdevanja gasom Fiata.

„I sva naseljena mesta u Kragujevcu koja do sada nisu bila gasifikovana, dobiće mogućnost da se greju na gas“, rekao je on i napomenuo da je prethodno sličan ugovor potpisan sa Sremskom Mitrovicom, gde će gas stići do svakog domaćinstva.

„Uz nastavak radova na gasifikaciji opštine Irig zapravo se u potpunosti završava gasifikacija Vojvodine“, rekao je Bajatović.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*