SRAMOTAN ČIN DVOJICE SRBA U HILANDARU Preskočili kapiju, upali u zabranjeni deo manastira i urezali imena na fresku iz 17. veka

TVITER

Nakon što je javnost zgrozio vandalskih čin dvojice muškaraca koji su oskrnavili fresku u jednoj od najvećih kula unutar Hilandara, pirgu Svetog Save, iz manastira poručuju da je očigledno reč o upadu dve osobe koje su, preskočivši kapiju, ušle u pirg.

Naime, pre nekoliko dana u javnosti je odjeknula vest o skrnavljenju kulturno- istorijskog nasleđa, o urezivanju imena i godini posete na živopis, koji datira iz 1683/1684. godine i nalazi se na četvrtom spratu kule Svetog Save u manastiru Hilandar.

Kako se može videti na fotografiji koju je jedan vernik objavio na društvenoj mreži Tviter, imena urezana u fresku su Lekić Marko i Perica Vujović, a godina je 2019.

Iz Fondacije „Zadužbina Svetog manastira Hilandara“ potvrdili su za „Blic“ovaj čin dvojice mladića, dodajući da se radi o nedozvoljenom ulazu u ovaj deo Hilandara, s obzirom na to da je prethodno neophodna najava i odobrenje manastirske uprave.

Tačna je vest da je neko urezao svoja imena na fresci u hodniku ispred ulaza u paraklis Svetog Jovana Preteče koji se nalazi na 4. spratu pirga (kule) Svetog Save u manastiru Hilandaru. Lica koja se upisala svoja imena i navela 2019. godinu očigledno su uspela da preskoče kapiju i uđu u pirg. Manastir će sa svoje strane preuzeti dodatne mere zaštite za sprečavanje neodobrenih ulazaka u ovo zdanje – naveli su iz ove Fondacije.

Kako su nam objasnili, urezivanje imena na živopisu nije neuobičajena pojava, te da datira još od davnih dana, ali da uprava manastira radi na tome kako bi sprečila dalje uništavanje.

– Nažalost, praksa urezivanja imena na živopisu u hodniku ispred ulaza u paraklis, po vidljivim potpisama, datira još od 18. veka i traje do današnjih dana. Sadašnja manastirska uprava je u cilju sprečavanja daljeg oštećivanja freskopisa, postavila kapiju na prilazu pirgu koja je zaključana. Otključava se samo po odobrenju manastirske uprave za najavljene, organizovane i vođene posete – ističu iz Fondacije, napomiljući da su upravo tu kapiju dvojica huligana preskočila i nedozvoljeno ušli u pirg.

TVITER

Oni dodaju da „jedino mesto u Svetoj carskoj srpskoj larvi Hilandaru gde je dozvoljeno upisivanje jeste knjiga gostiju“

– U nju svi gosti i poklonici mogu da upišu svoja imena, kao i utiske tokom boravka u manastiru. Na taj način su ostala zabeležena mnoga vredna svedočanstva o posetama znamenitih ličnosti ali i upečatljivi utisci poklonika tokom vekova. Ni na jednom drugom mestu nije dozvoljeno potpisivanje ili ispisivanje bilo kakvih drugih poruka – ne ostavljaju dilemu iz Fondacije.

Moralna osuda ovakvog postupka hiligana naišla je na brojne osude korisnika na društvenim mrežama. „Stari freskopisci su se retko potpisivali iz skromnosti, a današnji divljaci se potpisuju kada nagrđuju“, „Sramota me tuđe sramote i abnormalne količine nevaspitanja“, „Svakoga ko ošteti ili uništi istorijsko versko ili kulturno nasleđe, treba oštro kazniti isključivo društveno- korisnim radom na javnom mestu u mestu stanovanja“, „Za ovako nešto bar pet godina“, samo su neki od komentara građana.

IZVOR:BLIC

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*