Četvrtina Amerikanaca nema nameru da primi vakcinu protiv korona virusa

Foto: Pixabay/Huntlh

Četvrtina Amerikanaca jedva ima nameru ili nema uopšte nameru da primi vakcinu protiv korona virusa, zabrinuta zbog rekordnog vremena u kojem se vakcina ispituje i straha od njene bezbednosti, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Foto: Pixabay/Huntlh

Dok zdravstveni stručnjaci kažu da je za povratak u normalan život potrebna vakcina da spreči zarazu, ispitivanje ukazuje i na potencijalni problem sa poverenjem u američku administraciju koja je pod kritikama zbog kontradiktornih smernica o bezbednosti tokom pandemije.

Prema rezultatima ankete koju su sproveli Rojters i Ipsos, oko 36 odsto ispitanika je reklo da bi ih za vakcinu manje opredelilo kada bi američki predsednik Donald Tramp rekao da je bezbedna, dok bi 14 odsto onda bilo više zainteresovano za injekciju.

Većina ispitanih od 4.426 Amerikanaca rekla je da bi na njih ipak jak uticaj imalo ono što preporučuje Uprava za hranu i lekove ili rezultati sveobuhvatnih kliničkih studija koji bi potvrdili da je vakcina bezbedna.

Tramp je obećao da će vakcina biti gotova do kraja godine, iako je u proseku potrebno 10 godina i više da bi se znalo da je vakcina efikasna i sigurna. Mnogi stručnjaci veruju da vakcina koja je u potpunosti prošla ispitivanja i dobila zvanične vladine dozvole, neće moći da bude dostupna pre polovine sledeće godine, piše VOA.

Anketa je sprovedena od 13. do 19. maja.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*