Tiodorović: Situacija sa epidemijom korona virusa u Leskovcu pod kontrolom, uskoro će biti i u Vranju

Branislav Tiodorović, Foto: screenshot

Epidemiolog Branislav Tiodorovic izjavio je danas da može da se kaže da je situacija sa epidemijom korona virusa u Leskovcu pod kontrolom a da će uskoro biti pod kontrolom i u Vranju.

Tiodorović je za TV Pink rekao da najveći deo novozaraženih iz ta dva grada čine mladi ljudi, sa blagim ili u ređim slučajevima srednje teškim simptomima, što je pokazatelj da se epidemija smiruje.

Branislav Tiodorović, Foto: screenshot

„U pitanju je pojava pozitivnih sa lakšom i mnogo manje i vrlo retko onih sa srednjom kliničkom slikom. I u Leskovcu i Vranju dominiraju mladi ljudi koji su pozitivni tetiranjem i mogući su prenosioci ove zaraze. Na jugu Srbije su velike fabrike ‘Jura’ i ‘Geoks’ sa oko 2.850 ili 1.300 radnika u drugoj fabrici, tamo radi mladi svet i žene i muškarci koji su iz okolnih sela“, kazao je Tiodorović.

On je naveo da dobar deo zaraženih korona virusom iz Leskovca i Vranja pripada seoskoj populaciji.

„Treba znati da oni žive u domaćinstvima u kojima postoje dve pa i tri generacije. Zbog toga je važno da ih kontrolisemo, da se mere zaštite sprovode do kraja i da ne zaraze starije u svom domaćinstvu, da ne budu pogodjeni infekcijom koja je za njih opasna“, rekao je Tiodorović.

Pema njegovim rečima, formirani su operativni timovi od predstavnika sanitarne inspekcije i inspekcije rada, koji će nadgledati kako se sprovode sve mere koje su preventiva da ne dođe do širenja infekcije.

„Bilo je zaraženih u vrtićima u Leskovcu, Vranju i Vlasotincu ali deca nisu bila ugrožena“

Epidemilolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da su pojedine medicinske sestre i negovateljice u vrtićima u Leskovcu, Vlasotincu i u Vranju bile pozitivne na korona virus, ali su tokom rada koristile zaštitnu opremu zbog čega nijedno dete nije bilo ugroženo, pa ti vrtići mogu da nastave sa radom.

Tiodorović je za televiziju Pink rekao da je tokom epidemije korona virusa struka pokazala da su deca vrlo malo osetljiva na taj virus, naročito deca uzrasta do deset godina, ali da je ipak kroz pedijatrijske kovid bolnice u Srbiji do sada prošlo gotovo 600 dece koja su imala neke od simptoma.

Tiodorović, koji je i član republičkog Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa, je rekao da se u pedijatrijskoj Kovid bolnici u Nišu trenutno prati devetoro dece, a da je kroz ovo odeljenje do sada prošlo više od 60 dece koja su bila pozitivna na testiranju na korona virus, odnosno čiji su roditelji bili pozitivni.

„U beogradskoj bolnici ‘Dragiša Mišović’ deo za decu prešao je brojku od 500. Od početka epidemije preko 500 dece prošlo je kroz taj deo bolnice“, kazao je Tiodorović.

Podsetimo, Tiodorović je juče izjavio da je sada najvažnije da se obrati pažnja na velike radne organizacije. Takođe je izneo podatak da je koronom zaraženo troje dece iz Vranja i da se ona nalaze na pedijatriji u Nišu.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*