Crna Gora: Dozvoljen izlazak iz samoizolacije radi glasanja

epa08400553 A woman wearing a face mask walks past a taxi station in Podgorica, Montenegro, 04 May 2020. Taxi services, hairdressers and shops across the small West Balkan country are being reopened after authorities eased some of the measures that had been in place to limit the spread of the SARS-CoV-2 coronavirus causing the pandemic COVID-19 disease. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
PODGORICA –

Građani koji se nalaze u samoizolaciji ili karantinu, a nisu pozitivni na korona virus, moći će na dan izbora, u nedelju 30. avgusta privremeno da izađu radi glasanja i nakon toga se vrate u karantin ili kuću, dok će oni koji su pozitivni, a koji se nalaze na kućnom lečenju moći da glasaju putem pisma, kao i oni koji se nalaze na bolničkom lečenju.

To je navedeno u naredbi koju je na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) noćas usvojilo crnogorsko Ministarstvo zdravlja, a u koju je Televizija Vijesti imala uvid.

podgorica, koronavirus, pandemija, crna, gora

Građani koji su u karantinu ili samoizolaciji, a mera im je određena prilikom ulaska u zemlju ili zato što su kontakt potvrđenog slučaja, mogu da izađu u periodu od sedam do 20 sati kako bi ostvarili biračko pravo uz obavezno pridržavanje svih propisanih mera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku).

Glasanje je omogućeno i onima koji imaju pozitivan rezultat PCR test na korona virus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti i nalaze se na kućnom liječenju.

Međutim, oni mogu da glasaju samo putem pisma u porodičnom smeštaju ili drugom objektu u kom su smešteni i dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mera.

Odlučeno je i da građani koji se nalaze na bolničkom lečenju zbog infekcije korona virusom glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se nalaze na bolničkom lečenju.

IZVOR:TANJUG

FOTO:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*