Crna Gora jedina u Evropi bez koronavirusa

Фото: pixabay.com

Prvi slučaj korona virusa potvrđen je i u Turskoj, pa je tako Crna Gora ostala jedina u Evropi bez slučajeva zaraze ovim virusom.

Foto: pixabay.com

Koronavirus se širi celim svetom, a skoro sve zemlje u Evropi imaju potvrđene slučajeve zaraze. Nakon što je virus potvrđen zvanično i Turskoj, u Evropi je ostala samo jedna država bez ijednog slučaja – Crna Gora, preneo je portal Telegraf.rs.

Turski ministar zdravlja Fahretin Koca objavio je kako je potvrđen prvi slučaj u toj zemlji i da se radi o muškarcu koji je stavljen u karantin.

Podaci o pacijentu nisu objavljeni zbog zaštite identiteta. Turska je do sada bila jedna od dve zemlje u Evropi bez zabeleženih slučajeva, a sada je to samo Crna Gora.

Pod nadzorom u Crnoj Gori bilo je nešto više od 1.000 ljudi, ali kod njih nije potvrđen ovaj virus.

Do sredine marta očekuje se dolazak još 207 radnika iz Kine, koji će takođe biti pod nadzorom.

Da li je zaista istinita tvrdnja pojedinaca da „Crnogorcima virus ne može ništa“, kako je nedavno izjavio jedan par iz ove zemlje koji je turistički otišao u Italiju, ili su u pitanju samo dobro sprovođenje preventivnih mera, ostaje da se vidi.

Crnogorski Nacionalni savet za prevenciju zaraznih bolesti ocenio je ranije da je zdravstveni sistem te države sposoban da odgovori globalnom izazovu koronavirusa.

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije koronavirusom, početkom prošle sedmice, povećan je sa umerenog na visok. Ministar zdravlja Kenan Hrapović objasnio je da je verovatnoća uvoza virusa iz Italije, kao i država neposrednog okruženja Hrvatske i Severne Makedonije, velika.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*