Ćulibrk za B92: To je Tanjugova slika, a sad svima smeta; Tanjug: NIN kropovao fotografiju

Printscreen/TV O2

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk kaže za B92 da je fotografija koja je izazvala reakcije javnosti već ranije objavljivana u drugim medijima. Tanjug demantuje.

Printscreen/TV O2

Nakon što je javnost šokirala fotografija na naslovnici sutrašnjeg NIN-a, na kojoj je cev uperena u predsednika Aleksandra Vučića, urednik tog nedeljnika Milan Ćulibrk pravda se tvrdnjom da je reč o fotografiji Tanjuga, što, međutim, nije istina, objavio je Tanjug.

To što je NIN objavio na naslovnoj strani nije fotografija Tanjuga i takva nikada nije objavljena ni u Tanjugovom sevisu, niti u bilo kojem drugom mediju.

Ono što je NIN objavio je jedan kadar sa originalne, Tanjugove fotografije, koju je NIN isekao, fokusirajući se na deo kadra u kojem je puška „uperena“ u predsednika Vučića. Sa fotografije koju je snimio Tanjug, prilikom posete predsednika Vučića, u društvu Milorada Dodika i njihovih domaćina, 8. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, 27. juna 2017. godine, NIN je isekao dve trećine sadržaja koji ilustruju ambijent u kojem je snimljena, kao i ostale ljude i drugo oružje, objavio je Tanjug.

Reč je, dakle, o uklanjanju dve trećine sadržaja, odnosno falsifikatu originalne Tanjugove fotografije, kojim je, nema sumnje, promenjen sadržaj fotografije, a time i njena poruka.

Uredništvo NIN-a zna da je to postupak koji je nedozvoljen u bilo kojem profesionalnom mediju na svetu. Neovlašćena i neprofesionalna izmena i prerada fotografije, i odstranjivanje nekih njenih delova zove se „kropovanje“, što nije dozvoljeno i smatra se povredom originala i autorskih prava.

Dakle, to što Ćulibrk kaže da je slika sa naslovnice već objavljivana nije tačno, navodi Tanjug. Objavljena je Tanjugova originalna fotografija, koja ilustruje isključivo vest o poseti predsednika sajmu naoružanja.

Glavni i odgovorni urednik „NIN-a“ Milan Ćulibrk je naglasio da „niko nikada ranije nije odreagovao zbog te fotografije“.

„Neverovatno je da nikome nije smetala ta slika, prvi put objavljena u drugim medijima 27. juna 2017. godine. Pri tome, to je Tanjugova slika, a sada to svima smeta i sada nas optužuju da smo mi stavili predsednika ‘na nišan’. Niti nam je to bila namera, niti nam je to bio cilj i svi koji znaju kako radimo znaju da to nije tačno. To što je otišlo na ‘drugu stranu’ samo više govori o onima koji nas optužuju za tako nešto nego o nama“, istakao je Ćulibrk za naš portal.

Na pitanje kako komentariše reakcije koje je fotografija sa naslovne strane ovog broja NIN-a izazvala na društvenim mrežama, pre svega na Tviteru, Ćulibrk je istakao da su „komentari došli do njega“ i da se „od nekih kolega to nije moglo očekivati“.

„Neverovatno je da nas optužuju neke druge kolege od kojih se to najmanje moglo očekivati, ali nema veze, to više govori o njima nego o nama“, istakao je Ćulibrk za B92.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*