Dačić: Nova vlada što pre, igrate za reprezentaciju ako vas selektor pozove

FOTO:BETA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je važno da nova Vlada Srbije bude formirana što pre, a da je Socijalistička partija Srbije (SPS) koju predvodi „spremna da ode u opoziciju“.

Dačić: Nova vlada što pre, igrate za reprezentaciju ako vas selektor pozove 1

On je za TV Prva izjavio da sa stanovišta brojki SPS nije neophodan za formiranje vlade, ali da je zarad formiranja što šireg nacionalnog konsenzusa ta stranka neophodna „zbog političkog uticaja koji uživa i partija i njeno vođstvo“.

„Igrate za reprezentaciju ako vas selektor pozove… Ja sam ubeđen da ćemo nastaviti zajednički rad koji je u interesu Srbije… Ako (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić i ja nemamo iste ciljeve, onda nema potrebe da sarađujemo. Mi nikada nismo imali različiti stav o (najvažnijim pitanjima)“, rekao je Dačić.

Rekao je i da je trenutno manje važno koliko će koja politička opcija dobiti resora u novoj Vladi Srbije, a nije isključio ni mogućnost da Srpski patriotski savez (SPAS), koji predvodi Aleksandar Šapiš, učestvuje u novoj vladi.

Dačić navodi da će se nakon predstojećeg sastanka o odnosima Beograda i Prištine, koji organizuju SAD, održati i sastanak u Briselu.

Ministar navodi da Srbija ima konstruktivni prilaz i da će sa predstavnicima Prištine nastaviti da razgovaraju uprkos tome što je mandat trenutne vlade na isteku.

Dačić je dodao da postoji želja Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, da se „vuku određeni potezi“ i sklapanje što više dogovora koji su u suštini ekonomski.

„Ponekad se neko i ljuti na nas što pristajemo da učestvujemo u ovakvim konferencijama“, rekao je Dačić, aludirajući na lidere EU.

Rekao je da je obavio razgovore sa predstavnicima Sijera Leonea, koji su navodno nedavno dobili notu iz Prištine povodom povlačenja priznanja Kosova, što znači da njihova diplomatija nastavlja svoje napore uprkos prethodno postignutom dogovoru.

Šef srpske diplomatije pozdravio je danas odluku crnogorskih vlasti o otvaranju granice sa Srbijom i dodao da dve zemlje vekovima imaju „izvanredne odnose“ i da se ne sme dozvoliti da granice između njih budu zatvorene.

„Mi pozdravljamo tu odluku… Crna Gora i Srbija imaju izvanredne odnose tokom svih ovih vekova. Mi ne smemo da dozvolimo da bilo kad naše granice budu međusobno zatvorene“, rekao je Dačić.

U Crnu Goru od danas mogu će da uđu i građani iz SAD, Srbije, Kosova, Albanije i Severne Makedonije uz PCR ili ELISA test, ne stariji od 72 sata.

Na pitanje novinara da li Dačić savetuje građanima Srbije da putuju u Crnu Goru, Dačić je odgovorio da ne savetuje nikome da bilo gde idu zbog epidemiološle situacije.

IZVOR:DANAS

FOTO:BETA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*