Dalekovodi ozbiljna pretnja: Struja ubija retke ptice

Foto DZPPS

Samo u jednom danu pronađeno je 40 ptica stradalih usled strujnog udara.

Foto DZPPS

VIŠE od 100 mrtvih ptica pronađeno je na jednom lokalitetu u Srbiji samo tokom avgusta ove godine! Strašni bilans pokazao je da su i za manje od mesec dana nedaleko od Paraćina stradale čak 43 bele rode. Sve to dešava se na dalekovodima koji su postali velika pretnja za njihov opstanak, naročito kada su u pitanju ugrožene vrste.

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, samo u jednom danu pronađeno je 40 ptica stradalih usled strujnog udara na dalekovodu koji se proteže duž toka Velike Morave kod Paraćina (na slici), od čega je 28 belih roda. Upravo zbog toga su i česti prekidi u snabdevanju električnom energijom u selu Potočac kod Paraćina, kao posledica masovnog stradanja ptica na srednjonaponskom dalekovodu.

Sve ovo je, tvrde u stručnjaci, posledica neadekvatno izolovanih dalekovoda koji su postavljeni na staništima ovih vrsta.

– Žice dalekovoda između ove dve važne tačke pticama odgovaraju za odmor – kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

UGROŽEN I ORAO KRSTAŠ

DALEKOVODI su pretnja i poslednjem paru orlova krstaša, ptica sa nacionalnog grba. Ova vrsta je naseljena u selu Srpski Kostur na severu Banata. Teritorija ove kritično ugrožene vrste okružena je loše izolovanim vodovodima i stubovima kod kojih su već pronalažene nastradale ptice drugih vrsta.

IZVOR:NOVOSTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*