Kako je pas Piter rasplamsao političku krizu na Malti

Ilustracija: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA

Nedelja puna hapšenja i ostavki, drame i besa kakvi na Malti nisu viđeni generacijama možda se ne bi ni desila da nije bilo oštrog njuha polcijskog psa Pitera.

Ilustracija: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA

 

Španijel je 13. novembra, dok je „proveravao“ putnike na letu iz Valete za Istambul kod jednog od njih nanjušio mnogo novca i odmah alarmirao policajce.

Carinici su u njegovom prtljagu pronašli 210.000 evra, pa je pozvana finansijska policija, prenosi Gardijan.

Istraga je dovela do hapšenja taksiste Melvina Teume, koji je tokom saslušanja izneo senzacionalnu tvrdnju da je bio posrednik u ugovaranju ubistva najpoznatije istraživačke novinarke na Malti, Dafne Karuane Galicije.

Posledica Teuminih tvrdnji je najveće političko previranje u najmanjoj državi EU od šezdesetih godina prošlog veka kada je stekla nezavisnost.

Tauma je u zamenu za imunitet otkrio detalje ubistva, nakon čega je usledioniz hapšenja i ostavki u Valeti, a najsenzacionalnija je bila njegova tvrdnja da je čovek koji je platio 150.000 evra za ubistvo novinarke ugledni biznismen Jorgen Feneč.

Usledilo je hapšenje Feneča dok je pokušavao da napusti Maltu na svojoj jahti, a tokom ispitivanja on je svedočio protiv šfa kabineta premijera Džozefa Muskata, Keita Ssembrija.

Šembri je zatimuhapšen, pa pušten iz zatvora, a Maltežani zbog toga traže ostavku premijera.

Posle dve godine zastoja, vlasti su proteklih dana ubrzale istragu u slučaju Karuane Galicije, koja je poginula 2017. godine prilikom eksplozije bombe podmetnute pod njen automobil.

Muskatova vlada, koja je zasedala gotovo do tri sata ujutru, odlučila je da odbije zahtev za davanje imuniteta Jorgenu Feneču, jednom od najbogatijih ljudi u zemlji, koji je bio uhapšen prošle nedelje dok je pokušavao da napusti Maltu na svojoj jahti.

Feneč je u petak pušten uz kauciju, a policija navodi da će biti pod budnim nadzorom kako ne bi pobegao.

Fenečovi advokati su saopštil da je on spreman da svedoči protiv visokih zvaničnika u zamenu za imunitet, ukljucujući i protiv Šembrija, koji je ove sedmice napustio funkciju Muskatovog šefa kabineta.

Tri muškarca čekaju suđenje zbog postavljanja bombe koja je ubila Karuanu Galiciju, ali do sada vlasti nisu uspele da pronađu osobu koja ih je angažovala.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*