Damask se buni: Američka vojska okupira naftna polja u Siriji; SAD: Ne činimo ništa ilegalno

Ilustracija: EPA-EFE/ BRANDEN BOURQUE /US MARINE COPR

Pripadnici američke vojske okupile su desetine vojnih vozila u blizini naftnih polja u oblasti u severoistoku Sirije, prenela je u četvrtak sirijska državna tv.

Ilustracija: EPA-EFE/ BRANDEN BOURQUE /US MARINE COPR

Oprema je prebačena sa američkih položaja u provinciji Raka koja se nalazi zapadno od provincije Al-Hasakah gde su se sada okupili, piše Sputnjik.

Ranije ovog meseca objavljeno je da je američki vojni konvoj koji se sastojao od 22 vojna vozila i dva kamiona prešao sirijsko-iračku granicu i pozicionirao se u blizini nekoliko nalazišta nafte na severoistoku Sirije.

Oko 90 posto naftnih rezervi je pod kontrolom sirijskih demokratskih snaga, a predsednik SAD Donald Tramp nekoliko puta je potvrdio da je glavna namera njegove zemlje da u Sriji zadrži kontrolu na naftnim poljima na severoistoku zemlje.

Damask je izrazio protivljenje zbog prisustva američke vojske u Siriji kao i zbog planova američkog predsednika.

Predsednik Bašar El Asad je 15. novembra rekao da će Damask podneti žalbu Ujedinjenim nacijama zbog namere Vašingtona da uspostavi kontrolu nad naftnim poljima.

Sa druge strane, američki specijalni predstavnik u Siriji Džejms Džefri izjavio je da SAD ne čine ništa ilegalno obezbeđivanjem naftnih polja u Siriji, prenosi Sputnjik.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*